Pražská Sakura patří mezi šestnáct nejlepších staveb světa

Jana Brožková, 28.6.2018
Rezidenční komplex Sakura oplývá rostlinami Rezidenční komplex Sakura skupiny T.E se probojoval mezi 16 nejlepších staveb světa v kategorii Residential – Future Project mezinárodní soutěže World Architecture Festival. Bytový dům s unikátním řešením visutých zahrad se tak stal českým želízkem v ohni aspirujícím na prestižní mezinárodní ocenění v pořadí již 11. ročníku této světoznámé architektonické soutěže. Vítěz bude vyhlášen 30. listopadu.

Zelení doslova obalený rezidenční projekt Sakura  developerské a stavební skupiny T.E slaví další mezinárodní úspěch. Po loňské nominaci v celosvětově největší architektonické soutěži WAN Awards se nyní probojoval na finální shortlist 16 nejlepších staveb v kategorii Residential – Future Project renomované mezinárodní soutěže World Architecture Festival. Za návrhem bytového domu s jedinečným řešením visutých zahrad stojí studio Jestico + Whiles. Díky unikátnímu architektonickému konceptu pražského projektu má tak Česká republika své zastoupení mezi finalisty z 81 zemí světa z více než 30 soutěžních kategorií. Slavnostní vyhlášení proběhne 30. listopadu v Amsterdamu.

„Ze zařazení Sakury na finální shortlist nejlepších staveb světa v kategorii připravovaných rezidenčních projektů máme obrovskou radost. Tento úspěch nás těší o to více, že do letošního ročníku soutěže se přihlásil rekordní počet účastníků a konkurence je tedy velmi silná. Sakura však díky svému přístupu k využití zeleně zcela převrací koncept běžného bytového domu. Svým netradičním pojetím spojení interiérů a zahrad je velmi osobitá a věříme, že díky řadě opravdu inovativních prvků v mnoha ohledech také inspirativní,“ uvádí partner skupiny T.E  Martin Hubinger.

S jeho slovy souhlasí hlavní architekt a ředitel pražské kanceláře studia Jestico + Whiles Sean Clifton, který projekt do soutěže přihlásil: „Při návrhu projektu Sakura jsme se zaměřili na potřeby budoucích obyvatel a jejich životní styl. Odklonili jsme se od tradičního konceptu bytové výstavby s uzavřenými místnostmi a minimálními balkony. Mezi stropní desky jsme v podstatě vložili samostatné ‘domy’, které jsou po obvodě bohatě lemovány zelení. Tím jsme vytvořili bydlení navozující atmosféru rodinného domu, ovšem bez starostí s jeho provozem a údržbou. Sakura se tak stala stavbou, která má u nás i v cizině jen malé srovnání. Věříme, že se podobných projektů začne do budoucna stavět více, a to i v Praze.“

Projekt Sakura vzniká v pražských Košířích. Na místě bývalého brownfieldu (vyhořelého plaveckého bazénu) vyroste dům doslova topící se v zeleni s unikátním řešením visutých zahrad, zelených střech a fasád. Ten bude osázený 32 000 kusy nejrůznějších druhů květin, bylin, keřů a stromů. V množství zeleně tak předčí i proslulý bytový komplex Bosco Verticale v Miláně, který se může pyšnit „pouze“ 20 000 kusy rostlin. Hlavní dominantou košířské rezidence se navíc stanou kvetoucí japonské třešně – sakury, která daly projektu i jméno.

Sakura však nezaujme jen svou architektonickou koncepcí, ale i řadou technologických a energeticky úsporných řešení. Vedle automatického zavlažování veškeré vegetace bude její součástí i technická příprava pro souběžný chod hned 30 dobíjecích stanic pro elektromobily. Za jeden den zde tedy na směny bude možné nabít všech 90 vozů, na něž je dům s 67 byty dimenzován. V současné době se projekt chýlí do fáze hrubé stavby a zcela dokončen bude ve 2. čtvrtletí příštího roku.

•••

Mezinárodní architektonická soutěž World Architecture Festival  je každoroční prestižní oslavou světové architektury, která je završena slavnostním předáváním cen nejlepším stavbám za uplynulý rok. Letošní v pořadí již 11. ročník, který se uskuteční 28. – 30. listopadu v Amsterdamu, je z hlediska počtu soutěžících rekordní. Do více než 30 kategorií se přihlásilo na 1 000 účastníků s projekty z 81 zemí světa. Vedle vyhlašování vítězů v rámci jednotlivých kategorií je každoročně udělována i cena „Nejlepší budovy světa“. První ročník soutěže se uskutečnil již v roce 2008 v Barceloně. Soutěže se v minulosti zúčastnily i některé tuzemské projekty, např. Kulturní a univerzitní centrum ve Zlíně dle návrhu Evy Jiřičné, budova turecké ambasády v Praze studia Eaa-Emre Arolat Architects či Pavilon Grébovka architektů z kanceláře SGL Projekt.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba