Velký průzkum cen bytů v České republice, Praha je tradičně na špici

Dle průzkumu realitní sítě CENTURY 21 jsou nejdražší byty v Praze a Středočeském kraji. Blíží se jim ale ceny v Brně nebo třeba Karlových Varech. Průzkum se zabýval cenami bytů o velikostech 1+1, 1+kk, 2+1, 2+kk, 3+1 a 3+kk v novostavbách i starších budovách a zahrnuje nemovitosti ve 149 městech či městských částech. Za metr čtvereční v Praze 1 dnes zaplatíte v průměru 134 667 . Naopak nejméně vás bude stát metr čtvereční ve starší stavbě v Mostě, průměrná cena je zde 7 533 .

Byty v Praze jsou těmi nejdražšími již tradičně. Kromě Prahy 1, kde je podle Radky Vajo, majitelky realitní kanceláře CENTURY 21 Premium, poptávka po bytech konstantní nezávisle na realitních krizích, je momentálně oblíbenou částí také například Žižkov. „V současnosti zde poptávka převyšuje nabídku. Na Žižkově je dostatek zeleně a hustá dopravní síť, je to kousek do centra. K dispozici jsou zde starší domy i řada atraktivních novostaveb. Nákladové nádraží Žižkov je pak zajímavou příležitostí pro developery,“ shrnuje situaci Jaroslav Denemark, majitel realitní kanceláře CENTURY 21 Real Servis. Růst cen byl v minulém roce všude velmi strmý. „Tempo růstu cen vyráželo dech,“ uvádí Světlana Kamalyan, ředitelka realitní kanceláře CENTURY 21 Elite Reality na Praze 5. Současná průměrná cena za metr čtvereční v Praze je v novostavbě 72 223 , ve starší budově 66 069 .

Poptávku po menších bytech zvyšují studenti
Druhým nejdražším městem hned po Praze je Brno. Nejatraktivnějšími částmi jsou Brno střed, Žabovřesky nebo Masarykova čtvrť. Podle Aleše Kavína, majitele kanceláře CENTURY 21 Alfa jsou v těchto částech i starší byty cenově na úrovni novostaveb. Brno je městem studentů, žije zde zhruba 500 tisíc lidí, ale až 20 % z nich pouze dočasně. Podle Marka Jůvy, ředitele kanceláře CENTURY 21 Fides, je právě vysoký počet studentů brněnským specifikem, které má na realitní trh znatelný vliv, a spolu s lepší dostupností hypoték zvyšuje zájem o menší byty. Metr čtvereční v brněnské novostavbě stojí v současnosti průměrně 64 033 , ve starší budově pak 53 100 .

Co se týče výstavby nových bytů, lze zmínit například Olomoucký kraj, kde je tento rozvoj masivní. Antonín Hrudník, majitel kanceláře CENTURY 21 Benefit Reality, jmenuje projekty jako Zlaté terasy – Wolkerova, Slavonínské zahrady, Bydlení Šantova, projekt Topolová, Nová Wolkerova, Nová Sladovna, Holandská čtvrť a spoustu dalších. Uvádí také, že jsou ceny bytů v současnosti na maximu a nastala nejvýhodnější doba na prodej. „Pro letošní rok očekávám spíše stagnaci cen a od začátku roku 2019 pokles cen. Vycházím z toho, že v roce 2018 dojde ke zdražení hypoték až na 3 %,“ dodává Hrudník. Byt v novostavbě nyní pořídíte za průměrnou cenu 51 800 za metr čtvereční, ve starší budově 35 467 .

Nejlevnější byty jsou v Ústeckém a Moravskoslezském kraji
Nejlevnější jsou byty v Ústeckém kraji, nejnižší ceny zaznamenává Most, kde metr čtvereční ve starším domě vyjde na 7 533 , a pak také Teplice, kde se cena za čtvereční metr pohybuje okolo 8 233 . Dražšími městy zde jsou pak Litoměřice či Louny, ceny za metr čtvereční se zde pohybují zhruba kolem 20 000 u všech dispozic. Další levnější oblastí je kraj Moravskoslezský, nejlevněji zde vyjde byt v Karviné nebo Rychvaldě, ve starších domech mnohdy méně než 10 tisíc za metr čtvereční. Dráže pak ve Frenštátě pod Radhoštěm, Opavě či Novém Jičíně, kde se ceny pohybují mezi 20 a 30 tisíci.

CENTURY 21

CENTURY 21 se řadí mezi nejstarší franšízingové společnosti v realitách. Na český trh vstoupila v roce 2008 s rychlou expanzí. V současné době reprezentuje společnost CENTURY 21 v České republice 50 realitních kanceláří v různých fázích otevření. Úspěch společnosti potvrzuje i umístění na stupních vítězů v kategorii KB Franchisor roku v soutěži Franchisa roku. Své prvenství na extrémně konkurenčním realitním trhu staví na prvotřídních službách a kvalitním poradenství, jímž její makléři pomáhají klientům s prodejem, koupí či pronájmem nemovitostí.

Více informací na: http://www.century21.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika