Lékaři prosí dárce o pomoc, v českých nemocnicích chybí krev.

TNBiz, 20.7.2018
Lékaři prosí dárce krve

V plzeňské nemocnici dochází krevní zásoby. Lékaři prosí nové i stávající dárce všech krevních skupin, aby přišli na odběr. Kvůli nouzi už zkrátili intervaly mezi odběry a zrušili další opatření.

Fakultní nemocnice Plzeň sdílela na sociální síti zoufalou prosbu. Přiložila i fotografii, která vykresluje nouzovou situaci, co se týče zásob krve. V regálech zbyly poslední čtyři přepravky s balíčky, jinak jsou poličky zcela prázdné.

"Vzhledem k hrozícímu nedostatku krevních zásob prosíme nové i stávající dárce všech krevních skupin, aby se dostavili k odběru," uvedli lékaři na facebooku. V přiložené zprávě pak vysvětlují důležitost krve, která zatím nebyla nahrazena umělými přípravky.

Kvůli ubývajícím zásobám se až do odvolání zkrátily intervaly mezi odběry - pro muže na dva měsíce, pro ženy na tři měsíce. Zároveň byly zrušeny bezpečnostní pauzy po cestování, pokud vyjel dárce jen do Evropy.

Darovat krev mohou pouze lidé v dobrém zdravotním stavu, kteří neprodělali vážné onemocnění. Zájemci proto nemohou zatajit žádné skutečnosti o svém zdraví - mohou tak poškodit příjemce, ale i sami sebe, pokud by při odběru nastaly komplikace.
 

Lékaři mohou před odběrem provést jen omezené množství testů na některá infekční, krví přenosné nemoci. Mezi ně patří třeba AIDS, žloutenka nebo pohlavní choroby. Musí se proto spolehnout na poctivost dárců. Z toho důvodu také není dárcovství zpoplatněno.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy