Regionální potravina Jihočeského kraje - ocenění se předávala v Holašovicích

Výrobci, kteří zvítězili v letošní soutěži Regionální potravina Jihočeského kraje, si dnes převzali svá ocenění na Selských slavnostech v Holašovicích. Cenu předávali: ministr zemědělství Miroslav Toman, hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stránská a ředitel Regionálního odboru SZIF Jihočeského kraje Jiří Chmel. Značka Regionální potravina se uděluje už po deváté nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy.

Kdo by neznal Holašovice. Malebná vesnička v Jihočeském kraji s unikátním komplexem vesnické architektury zvané selské baroko. Zde se od 20. do 22. července koná už 21. ročník tradičních Selských slavností. Na návštěvníky čeká bohatý program v lidovém duchu, staročeský venkovský jarmark i atraktivní barokní ohňostroj na oslavu 20. výročí zápisu Holašovic na seznam památek světového dědictví UNESCO. Pořadatelé myslí pochopitelně i na děti. Ty si zde mohou například pohrát tak, jako kdysi jejich rodiče a prarodiče.

V příjemné atmosféře Selských slavností se dnes, v den zahájení, předávala ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje letošním výhercům. Prestižní značku získávají malí a střední zemědělci a producenti potravin v soutěži, která probíhá v jednotlivých krajích ČR. O úspěchu rozhoduje vztah výrobku k regionu, použité suroviny, senzorické vlastnosti či tradičnost nebo inovativnost. Soutěž Regionální potravina je  projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. V současné době má značku 529 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotraviny.cz.

V Jihočeském kraji se letos o Regionální potravinu ucházelo 67 produktů od 20 výrobců. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích. Největší zájem byl o Masné výrobky tepelně opracované, neobsazená zůstala kategorie Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě.

Všem výhercům srdečně gratulujeme.

Značku Regionální potravina Jihočeského kraje 2018 obdržely tyto výrobky:

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

Burgunská šunka,

Libor Novák, Hlincova Hora

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Zvěřinová klobása,

ZEFA Volary s.r.o.

3.

Sýry, včetně tvarohu

Ovčí gouda archivní sýr,

STATEK HORNÍ DVORCE s.r.o.

4.

Mléčné výrobky ostatní

KOZÍ JOGURTOVÉ MLÉKO - MED,

Rodinná farma Výrov s.r.o.

5.

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Rybářský chléb,

Pekařství MPM s.r.o

6.

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

Karamelový řez,

Pekařství MPM s.r.o

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

SLÁDKOVO SVÁTEČNÍ SPECIÁLNÍ SVĚTLÉ 14%,

Liqui B Zámecký ovocný lihovar Blatná s.r.o.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

-

9.

Ostatní

MALAWI – UZENÝ FILET,

Tilapia s.r.o.

V příjemné atmosféře Selských slavností se předávala ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje letošním výhercům

Společné foto oceněných výrobků

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy