Vysokoškoláků v Česku přibývá, nejvzdělanější lidé žijí v Praze

TNBiz, 23.7.2018
Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad

Nejvíce lidí s vysokoškolským vzděláním žije v Praze. Na druhém místě skončil podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jihomoravský kraj. Naopak nejméně vysokoškoláků žije v Karlovarském a v Ústeckém kraji. V počtu vysokoškoláků Česko zaostává za průměrem EU.

Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad v rámci šetření pracovních sil. Ukazují, že v Česku rychle počet lidí, kteří mají vysokoškolský diplom. Oproti situaci před deseti lety jich v Česku bylo téměř o 8 % více. Vysokou školu vystudovalo 20 % obyvatel, kterým je mezi 15 a 74 lety.

"Nejvzdělanější obyvatelstvo žije v Praze. Vysokoškolským diplomem disponuje víc než 38 % obyvatel metropole. Jihomoravský kraj má 22,6 % vysokoškoláků. Naopak nejméně formálně vzdělané obyvatelstvo mají kraje Karlovarský a Ústecký," konstatuje Gabriela Strašilová z odboru statistiky trhu práce ČSÚ.

Za Prahou a Jihomoravským krajem se umístily Moravskoslezský a Středočeský kraj. Nejméně vysokoškoláků žije v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde je také největší podíl lidí, kteří mají jen základní vzdělání, téměř pětina.

Česko ale nadále zaostává za průměrem EU a to o 6,4 %. Statistici ale upozorňují, že západní země doháníme a lidé narození po roce 1980 se vyznačují podobnou vzdělanostní strukturou, jako jejich vrstevníci ve vyspělých zemí EU.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy