Dřevostavby: funkční a praktické, ale i romantické

Jana Brožková, 26.7.2018
Funkčnost a praktičnost lze zajistit nejen u robustních betonových nebo zděných konstrukcí, ale bez jediného omezení také u dřevostaveb. Stačí nalézt ideální kombinaci materiálů a správně vše poskládat. Jedním z ucelených řešení zateplení dřevostavby bez rizika plísní a degradace dřeva jsou konstrukce Naturdom od Knauf Insulation.

Jednou z klíčových vlastností, které hodnotíme při výběru materiálu pro stavbu domu, je příjemné klima v interiéru a budoucí účty za topení respektive klimatizaci. To je zajištěno respektováním několika faktorů, z nichž důležitou roli hraje kvalitní izolace.

Jednou z klíčových vlastností je příjemné klima domu

Stavbě ze dřeva by měly dominovat přírodní matriály. Pokud se u zateplení rozhodnete pro použití moderní minerální izolace, můžete tento požadavek snadno dodržet díky tzv. Ecose Technology.

“Pro dřevostavby doporučujeme řešení Naturdom. Vhodné izolace s ECOSE Technology díky vysoké pružnosti vyplňují izolovaný prostor v dřevěné konstrukci lépe než jakékoliv jiné běžně používané materiály. ECOSE Technology znamená, že izolace je vyrobena s využitím přírodních pojiv bez formaldehydu nebo například akrylátů. Čistý charakter dřevostavby tak zůstane zachován,” vysvětluje Jan Kurc z Knauf Insulation.

Vysoká pružnost (pružná deformovatelnost) izolace zajišťuje nejen dokonalé vyplnění izolovaného prostoru dřevěné konstrukce, ale i to, že materiál v konstrukci skvěle drží a není ho nutné v průběhu montáže dodatečně fixovat.

Aby kvalitní izolace dobře plnila svoji úlohu, je třeba ji doplnit další částmi systému. To mohou být například fólie a těsnící příslušenství. Vlastnosti jednotlivých použitých materiálů musí být vždy ve vzájemném souladu.

Pokud hovoříme o moderní zateplené dřevostavbě, nemůžeme se omezit pouze na izolaci umístěnou v úrovni nosné konstrukce. Zásadní vliv na její technickou kvalitu mají vrstvy izolace umístěné zpravidla z vnější strany konstrukce (obvodové stěny). Ty mnohdy rozhodnou o životnosti a funkčnosti celé stavby. Obvodové konstrukce, které jsou popsány v podkladech vydaných společností Knauf Insulation jsou důsledně navržené jako difúzně otevřené. Eliminují tak rizika, která s sebou nese volba difúzně uzavřených konstrukčních variant. Například problémy s vlhkostí zásadně ovlivňují životnost a funkčnost budovy.

“Difúzně otevřená i difúzně uzavřená konstrukce může být v případě správně navržené skladby a provedené montáže zcela funkční. Více výhod obyvatelům dřevostavby však přeci jen poskytne difúzně otevřené řešení. V současné době si to uvědomuje stále více realizačních firem a investorů,” vysvětluje Jan Kurc z Knauf Insulation.

Podrobněji to, jaký je rozdíl mezi difúzně otevřenou a uzavřenou konstrukcí, vysvětluje ve videu S Knaufem pod povrchem Jan Juhás z Knauf Insulation: https://youtu.be/yVx3O8EQ8BA.

Nyní už nic nebrání vůni lesa, aby prostoupila vaše rozjímání nad tím, pro jakou konstrukci a materiál se rozhodnout.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba