Stavařům chybí materiál, na cihly, dlažbu i beton si lidé musejí počkat

TNBiz, 28.7.2018

Česko zažívá stavební boom. Paradoxně ale kvůli tomu musejí stavební firmy řešit velké problémy. Výrobci totiž nestačí dodávat na stavby a do prodejní sítě materiál. Čekací lhůty jsou i několik měsíců. Problémy s výrobními kapacitami mají hlavně betonárky.

Pan Marek z Jihlavy teď dostavěl dům. Chce si u něj vybudovat ještě terasu. Jenže musí počkat. Není materiál - hlavně dlažba. "To, co jsme si vybrali, je na objednávku nejdřív za měsíc, skladem není nic," krčí rameny Jiří Marek.

A potíže mají i stavební firmy, které si zavčas dopředu neobjednaly to, co potřebují. Nedostatkové zboží na stavbách jsou hlavně dlažby, cihly, těsnící materiál a prakticky vše, co je vyráběné z betonu.

"Máme kapacity naplněné zakázkou až do konce roku, což je situace nebývalá a v některých segmentech máme zakázky už i na příští rok," říká ředitel jihlavské betonárky Tomáš Váňa.

Za vše prý může stavební boom, který teď v letních měsících nastartovala česká ekonomika. Ta je teď v mimořádně dobré kondici a tak se staví o sto šest. Hlavně dálnice, mosty, silnice. Opravují se i školy a takovéto velké stavební projekty mají přednost. Ty menší musí počkat.

Problém je i v tom, že někteří výrobci stavebních materiálu po hubených letech omezili kapacity. Na některé druhy stavebních materiálů se tak čeká i několik měsíců.

Odborníci odhadují, že problémy s pokrytím veškeré poptávky na trhu budou mít výrobci stavebních materiálů až do konce roku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba