Jak postavit dřevěný přístřešek na zahradě

Přístřešek je spolehlivým řešením ochrany majetku před nepříznivým počasím. Nejčastěji se používá pro zaparkování auta nebo jiných dopravních prostředků. Je možné pod něj také uskladnit kolo, dřevo na zimu, sekačku a jiné nářadí. Stavba takového přístřešku je snadná a poměrně levná. Stačí si pořídit připravené balení přístřešku na auto, kotevní patky a pustit se do stavby.

Kromě klasického dřevěného přístřešku se sloupy a střechou, lze pořídit i přístřešek na dvě auta nebo s domkem. „Před koupí je důležité se zamyslet nad jeho velikostí. Standardní délka přístřešku pro jedno auto je 5 metrů, šířka 3 metry a výška 2,7 metrů. Rezerva by měla být přibližně 1 metr délky a šířky,“ radí Richard Klička, odborník z oddělení stavby v projektových marketech Hornbach, a dodává, že příjezdová cesta by měla být snadno přístupná, dostatek prostoru oceníte především při parkování nebo couvání.

Příprava pro stavbu

Při samotné stavbě je důležité se řídit podle plánu nebo návodu, který je přiložený v balení. Nejdříve se H sloupkové kotvy zasadí do země. „Pokud se přístřešek staví na dlažbu, lze vyjmout stávající dlaždice nebo kostky a vyhloubit otvory pro základ do hloubky 80 cm,“ radí Richard Klička z Hornbachu. Kotvy se zavěsí do vyhloubených otvorů, které se vylijí betonem. Po zaschnutí se do takto připravených kotev umístí dřevěné sloupy a upevní se pomocí šroubových svěrek. Přišroubování se provede až později.

Pomocí napnutého zednického provázku a hadicové vodováhy se sloupky nahoře označí a propojí. Pokud má totiž stavební plocha sklon, je nutné některý sloupek zkrátit. To se provede na spodním konci příslušného sloupku.

Základní konstrukce

Až jsou všechny sloupy správně usazeny, lze na čepové spoje namontovat výztužné pásky. Na připravené sloupy se položí vaznice a shora se přišroubuje. Dlouhé vaznice se skládají z několika dílčích úseků, které se spojí na šikmo. Po namontování vaznic se konečně sloupky přišroubují ke kotvám napevno, poté se odstraní šroubové svěrky. Na vaznice se položí vodorovné krokve a přišroubují se. „Vždy namontujte dvě krokve vedle sebe, s menším rozestupem, který je potřeba dodržet podle návodu v montážní sadě, aby následně přidělané konstrukční díly dobře seděly,“ upozorňuje Richard Klička z Hornbachu. Doprostřed, mezi tyto dvě krokve, se namontují střešní vazníky. Ty se nejprve upevní pomocí šroubové svěrky a poté se přišroubují závitovou tyčí. Na vazníky se přidělá vrcholová vaznice.

Montáž střechy

K montáži se připraví šikmé střešní krokve, na které se vyfrézuje upevnění pro žlabové háky pro odvod vody ze střechy. „Připravené krokve přišroubujte nahoře k vrcholové vaznici a dole k vaznicím. Na druhé straně udělejte totéž a pod krokve ještě upevněte vzpěry,“ popisuje odborník z Hornbachu.  Na přiroubované střešní krokve lze nyní namontovat žlabové háky.

Střešní zakrytí sestává z jedné vrstvy šalovacích prken a bitumenových tašek. Šalovací prkna se přišroubují na střešní krokve, jejich konce po obou stranách přesahují a vytváří tak štít střechy. Po dokončení šalování se na obě dvě strany štítu, do zákrytu se šalovacími prkny, přišroubují dřevěné hranoly. Bitumenové tašky se hřebíky přibijí k šalovacím prknům. Přibití se provede na vyznačených místech na taškách. Po dokončení obou dvou stran střechy přijdou na řadu ještě tašky na štít. Ty lze přiříznout ze stávajících bitumenových tašek. Na štíty střechy se namontují zástěny svádějící vodu do odvodového žlabu. Nakonec se může dokončit odvod vody ze střechy.

Tip z Hornbachu:

Před samotnou stavbou je důležité nezapomenout na ohlášení stavby a získání stavebního povolení. V případě rozsáhlejších staveb nad 25 metrů čtverečních musí být tato povinnost splněna. Zpravidla platí, že povolení na přístřešek se získá jednodušeji než například pro výstavbu garáže. 

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba