Sezóna burčáku je tady: hrozny na něj sbírají vinaři rekordně brzy

TNBiz (TNBiz), 1.08.2018

Rekordně brzy museli letos začít vinaři se sběrem hroznů. Už teď se tak na jihu Moravy začíná prodávat burčák. Teplé počasí zrání a sklizeň hroznů urychlilo o dva až tři týdny. Ceny burčáku by měly být stejné jako loni, tedy kolem 70 korun za litr.

Klima na jižní Moravě připomíná v posledních týdnech spíš jih Evropy, proto není divu, že je dřív i burčák. Už před týdnem vinaři zjistili, že můžou okamžitě stříhat hrozny, které obvykle bývají v tuto dobu ještě tvrdé.

Počasí tak letos předběhlo zákon, který umožňuje prodávat burčák až od srpna. "V období od 1. srpna do 30. listopadu a navíc toho kalendářního roku, ve kterém byly hrozny révy vinné sklizeny," informoval o pravidlech mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Radoslav Pospíchal.

Mezi prvními burčák nabízí vinař Miloslav Machuča z Valtic na Břeclavsku, který má stánek třeba u silnice I/52 u novomlýnských nádrží. Předloni přitom jiskřivý nápoj prodával asi o dva týdny později.

"Momentálně vyrábím burčák z Irsai Oliver, je to nejranější odrůda tady na Moravě, proto je to také skoré, tak brzo, v půlce srpna," říkal Machuča před dvěma lety.

Cena by měla být stejná jako loni, 70 korun za litr. Pravý burčák musí být z českých hroznů. Kdo nabízí nápoj z těch zahraničních, musí ho označit jako částečně zkvašený hroznový mošt.

Názory na článek  Sezóna burčáku je tady: hrozny na něj sbírají vinaři rekordně brzy
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Tiskové zprávy