Nová prodejna s ekologickou a energeticky úspornou technologií

Jana Brožková, 10.8.2018
Provozovna Jednoty v Dyjákovicích slouží jako pilotní projekt Spotřební družstvo Jednota otevírá v Dyjákovicích u Znojma novou prodejnu plnou ekologických a energeticky úsporných technologií. Nový supermarket zde vznikl na místě staré a moderním trendům již nevyhovující provozovny. Nejde však o rekonstrukci, ale o úplně novou stavbu s moderním ekologickým vybavením, jako je LED osvětlení nebo vytápění pomocí tepelného čerpadla.

Novou prodejnu o celkové rozloze 200 m2 otevírá družstvo Jednota Moravský Krumlov. Nový supermarket se plně hlásí k současnému modernímu trendu ekologických a energeticky úsporných maloobchodních prodejen. Tomu odpovídají i použité technologie. V prodejně jsou instalována LED světla, vytápění je řešeno pomocí tepelného čerpadla a celý objekt je napojen na centrální systém energetického managementu.

„Do prodejny jsme kromě kompletního systému vytápění dodávali také vzduchotechniku a klimatizaci. Díky tomuto komplexnímu řešení je zaručen stálý komfort prostředí. Systém sám zajišťuje výměnu vzduchu, tak aby byl vždy čerstvý, zároveň hlídá vlhkost a teplotu,“ vysvětluje Martina Slavíková, tisková mluvčí společnosti E.ON.

Provozovna Jednoty v Dyjákovicích slouží rovněž jako pilotní projekt pro další modernizace podobných obchodů. „Celé řešení bylo vytvářeno jako koncept, kterého se Jednota bude držet a postupně jej aplikuje při rekonstrukci dalších prodejen,“ říká Martina Slavíková. Podobných ekologických prodejen se tak v budoucnu dočkají i obyvatelé dalších měst a obcí.

Projekt v Dyjákovicích zahrnuje v České republice stále poměrně unikátní systém centrálního dohledu nad energetickou spotřebou budovy. Celý systém, do něhož budou zapojeny i další prodejny Jednoty, by měl výrazně přispět k jejich energeticky úspornému provozu. „Díky monitorování více prodejen je možné rychle odhalit případné energetické ztráty a efektivně provozovat všechny objekty, kde bude tento energetický management nainstalován,“ popisuje technologii Slavíková.

•••

Energetická společnost E.ON působí na českém trhu od roku 1998 a je významným dodavatelem energií českým zákazníkům. Aktuálně dodává elektřinu celkem 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobuje více než 230 000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba