Za posledních 15 let útočil žralok v Egyptě už dvacetkrát

TNBiz, 14.8.2018
Historicky vůbec nejtragičtějším byl ale rok 2010

Smrtelný útok žraloka na českého turistu Petra (†42) na dovolené v Egyptě zvedl vlnu obav o bezpečnosti koupání v Rudém moři. Oblíbená destinace potápěčů má totiž za posledních 15 let poměrně nepříznivou bilanci. Ve žraločích spárech tam skončí v průměru minimálně jeden turista ročně. Kde a kdy žraloci v poslední době zaútočili, se podívejte v našem přehledu!

Od roku 2003 zaútočil v Egyptě žralok na člověka celkem dvacetkrát, z toho pět osob napadení nepřežilo - a to včetně tragicky zesnulého Petra (42), který se na začátku srpna už z rodinné dovolené živý nevrátil.

Historicky vůbec nejtragičtějším byl ale rok 2010, ve kterém záchranáři podle webu Sharck Attack Data zaznamenali celkem sedm případů, kdy člověk skončil ve spárech žraloka. Pět případů se navíc odehrálo pouze několik dní od sebe, v rozmezí od 30. listopadu do 5. prosince 2010.

V prvních dvou případech zaútočil žralok dlouhoploutvý na dvě ženy, jedné z nich ukousl chodidlo a ruku. Jen o den později 1. prosince si jiný druh žraloka - mako - vybral za oběť dva muže a vážně je pokousal. Poslední útok, který měl 5. prosince na svědomí opět žralok dlouhoploutvý, byl ale už bohužel smrtelný.

Vůbec první útok žraloka v Egyptě se objevil v záznamech 1. června 1827. Nešlo však o útok v Rudém moři, ale ve Středozemním, a to ve vodách blízko jednoho z nejdůležitějších přístavů Egypta, Alexandrie.

Za útoky na člověka může nejčastěji pět druhů žraloků, ze kterých konkrétně v Egyptě nejvíce vyčnívá žralok dlouhoploutvý. Podle statistik jsou tímto druhem nejohroženější především ti, kteří chodí šnorchlovat a potápět se.

Právě tyto aktivity jsou nyní v Egyptě minimálně do konce tohoto týdne hlavně u korálových útesů zakázané. Stejně tak se nesmí koupat mimo vyhrazené pláže, přičemž povolená vzdálenost ke koupání od břehu jsou čtyři metry, uvádí MF Dnes. Zákaz vstupu platí bez výjimky také pro všechna mola.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy