Tržnice pro Prahu: jaká rekonstrukce čeká Staroměstskou tržnici?

Jana Brožková, 16.8.2018
Je mnoho možností, jak
Dne 7. 8. 2018 proběhla na střeše Lucerny tisková konference "CHCEME SVĚTOVOU, FUNKČNÍ A DOSTUPNOU TRŽNICI PRO PRAHU!”

Je skvělou zprávou, že Praha již vypsalo zakázku na rekonstrukci Staroměstské tržnice mezi ulicemi 28. října a Rytířskou ulicí, a to za předpokládanou celkovou cenu 366 miliónů korun

Nyní je však třeba přesně definovat budoucnost tohoto místa. Jedině tak bude již samotná rekonstrukce a revitalizace moci efektivně respektovat charakter dané budovy.

Je mnoho možností, jak "dělat tržnici". Město nechalo zpracovat projekt a vizualizace budoucího fungování tržnice. My připojujeme třetí důležitý rozměr, a to popis principu jejího fungování z pohledu provozovatele, prodejce a především návštěvníka či nakupujícího.

Gabor Bindics (Stará tržnica v Bratislavě, KC Dunaj) se spojil s Ondřejem Kobzou (Střecha Lucerny, Piána na ulici, Café V lese, Café Neustadt), aby představili vizi tržnice 21. století v samotném srdci města.Vytvořili tým 12 profesionálů z různých oborů, kteří budou s projektem pomáhat a podporovat jej. Patří mezi ně např. David Vávra, Adam Gebrian, Maxim Velčovský, Petr Cichoň (majitel Bageterie Boulevard a Crocodille), Bogdan Trojak (básník, vinař a organizátor festivalu Praha pije víno), zástupce Hospodářské komory Praha 1, zástupce berlínské tržnice Markthalle, zástupce budapešťské tržnice Rákóczi tér a další.

V úterý 7. srpna 2018 byla městu oficiálně předaná nabídka na využití tohoto potenciálu, a to včetně konkrétních návrhů pro provozní schéma, pro projekt oživení Staroměstské tržnice.

Konference proběhla za přítomnosti těchto mluvčích:

Ondřej Kobza – kavárník, Piána na ulici, projekt Střecha Lucerny
Ádám Kobrizsa – zástupce budapešťské tržnice Rákóczi tér
Gábor Bindics – zástupce bratislavské Staré tržnice
Adam Gebrian – architekt
Petr Hájek – architekt
Pavel Šícha – farmář (Farma Bláto)
Petr Cichoň – podnikatel (Bageterie Boulevard)

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba