Tragické prázdniny v dopravě: 105 mrtvých, mezi nimi i děti

TNBiz, 20.8.2018

Letošní prázdniny se zřejmě zařadí k těm nejtragičtějším. Na silnicích do soboty zemřelo už nejméně 105 lidí. Tedy více než za celé loňské léto. Navíc, jak se blíží konec prázdnin, bude provoz na silnicích houstnout. Policisté a záchranáři proto apelují na všechny řidiče, ať jsou velmi opatrní a hlavně nespěchají.

Sešrotované plechy, zdemolovaná auta a záchranáři bojující o lidské životy. Tragický pohled, který tyto prázdniny vídáme na silnicích téměř denně.

Jen v sobotu zemřeli čtyři lidé po střetu osobního auta s dodávkou na jihu Čech. Auta do sebe narazila v plné rychlosti. Na silnici nebyla žádná brzdná dráha. "Osoby jsme z aut vyprošťovali pomocí hydraulických kleští," sdělil velitel zásahu Miroslav Vinclík. Zahynuli jak oba řidiči, tak i dva spolucestující na zadním sedadle v osobním voze. Další žena skončila s těžkým zraněním v nemocnici.

I tato nehoda přispěla k smutné bilanci. Červenec a srpen zatím patří k nejtragičtějším měsícům v tomto roce. Od začátku prázdnin zahynulo na českých silnicích nejméně 105 lidí. A příčiny nehody se stále opakují. "Nedodržování bezpečné vzdálenosti, nedání přednosti v jízdě. Tato sezóna bude jedna z nejtragičtějších," oznámil dopravní expert Miroslav Charouz.

K nejhorším srpnovým víkendům přitom patří ten uplynulý. Zemřelo hned sedm lidí, mezi nimi i dva motorkáři, kteří se čelně srazili u Českých Budějovic.

Motorkáři společně s cyklisty a chodci patří k těm nejzranitelnějším. Podle odborníků jsou ale často viníky nehod oni sami. "Setkáváme se s obrovskou mírou agresivního chování nebezpečné jízdy," upozornil Charouz.

Do konce prázdnin zbývají dva týdny. Doprava ještě kvůli návratům z dovolených zhoustne. Řidiči by měli zachovat trpělivost a před každou jízdou si dopřát dostatečný odpočinek.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy