Sinice a to i tropické ohrožují rybníky. Za pár let se možná nevykoupeme

TNBiz, 20.8.2018

Tropické sinice se podle odborníků objevily v rybníku Svět na Třeboňsku v jižních Čechách. Důvodem jsou prý především dlouho trvající vysoké teploty.

Odborníci v letní sezoně odebírají vzorky z rybníku Svět jednou za čtrnáct dní. Rozhodně teď nedoporučují koupat se v této vodě alergikům, těhotným ženám a dětem.

Podle expertů z třeboňského botanického ústavu se v rybníku Svět objevily čtyři nové druhy sinic. Mezi nimi je i tropický druh, což potvrdili i akademici z ústavu Akademie věd.

Dlouhotrvající teploty nad pětadvacet a třicet stupňů Celsia výskytu sinic jenom nahrávají. Zatímco ještě na jaře byla v rybníku Svět průhlednost kolem sedmdesáti centimetrů, teď je to už pouhých patnáct. Odborníci rybník Svět monitorují od roku 2001 a kvalitu jeho vody hodnotí i Komise pro lázeňství a životní prostředí.

Obecně platí, že lidé by měli být nyní při koupání ve volné přírodě obezřetní. Tropická vedra zhoršila kvalitu vody natolik, že ve srovnání s předchozími lety nevyhovuje hygienickým limitům poměrně hodně míst. Podrobné informace najdete na stránkách jednotlivých hygienických stanic.

Lidé by se po vykoupání v přírodě měli osprchovat a to včetně hlavy, ve vlasech se totiž drží sinice nejvíce. Podle odborníků se možná už za deset let ve volné přírodě ani nevykoupeme.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy