Prázdniny končí, na dovolenou teď míří ti starší, nebo bezdětní

Největším strašákem lidí nad 45 let jsou zdravotní komplikace S koncem prázdnin klesá počet rodin s dětmi cestujících na dovolenou a naopak roste podíl starších a bezdětných turistů. Spolu s tím se mění i typické pojistné události.

Do důchodu daleko, ale děti už jsou úplně z domu nebo jsou přinejmenším ve věku, kdy o společnou rodinnou dovolenou nestojí. Právě generace s odrostlými dětmi nebo naopak mladí lidé bez rodin nyní s koncem léta s oblibou vyráží na dovolenou.

„Z uzavíraných smluv cestovního pojištění je krásně vidět, jak se mění profil letních dovolenkářů. Zatímco od poloviny června do konce prázdnit tvoří rodiny s dětmi, a to včetně případů kdy cestují děti s prarodiči, zhruba 60 % uzavíraných smluv, od září jejich podíl razantně klesá na 20 %,“ říká Pavel Jechort, ředitel pojistné služby Suri a dodává: „Podle statistik tak nyní na konci léta budou největší skupinu dovolenkářů tvořit bezdětní manželé využívající posledních turnusů středomořských zájezdů (35 %), dále mladí lidé do 30 let (25 %) a významnou skupinou jsou pak lidé na prahu důchodu, kteří často vyrážejí s vnoučaty do 6 let věku, která ještě nejsou školou povinná (20 %).“

Liší se i škodní události. Během letních prázdnin jsou obecně větší škody spojené s nemocemi, úrazy a výjimkou nejsou ani fatální smrtelná zranění jako důsledek některých sportů (potápění, horská turistika) nebo dopravních nehody (podle údajů ministerstva zahraničí zemřelo loni mezi 15. červnem a 15. září v zahraničí 101 českých občanů).

„V září podíl úrazů na škodních událostech klesá, zřejmě proto, že starší cestovatelé bývají opatrnější. Na druhou stranu se více řeší škody spojené s majetkem, jakou jsou třeba ztráty a poškození zavazadel,“ vysvětluje Pavel Jechort.

Hlavně si to užít

Fakt, že čím je člověk starší, tím více si dovolenou užívá takzvaně na pohodu, potvrdil i nedávný výzkum Suri ve spolupráci s výzkumnou agenturou Perfect Crowd, který zjišťoval, jak se lidé rozhodují a chovají, pokud na dovolenou vyrážejí autem. Podle něj starší lidé v produktivním věku (generace 45-60 let) se více než kterákoliv jiná generace cestou na dovolenou rádi zastaví na zajímavých místech a nebrání se ani tomu, že si zajedou a cestu si prodlouží. Zatímco mladí lidé se chtějí dostat co nejrychleji k cíli a pouze každý pátý dělá zajížďky a odbočky na nějaké zajímavé místo, u turistů starších 45 let už si odbočkami na zajímavá místa cestu zpříjemňuje skoro polovina (44 %) z nich.

Největším strašákem lidí nad 45 let jsou zdravotní komplikace přímo na dovolené a tedy obava, že budou potřebovat lékařskou pomoc, s čímž se pojí vysoké výdaje. Opravdu velký strašák je to pro více než třetinu (35 %) lidí starších 45 let. Naopak, že by onemocněli před cestou, se tito lidé příliš nebojí, což je mimochodem jedna z nejvýraznějších obav pro mladší generaci. Ale trápí je jiné věci. Čím je člověk starší, tím více se obává teroristického útoku a nepokojů v místě pobytu (ve skupině nad 45 let je to 38 %). Strašákem pro tyto lidi je i to, že selže samotné zajištění ubytování nebo rezervace (33 %). Ve srovnání s mladšími lidmi cestujícími na dovolenou se pak lidé nad 45 let výrazně více obávají špatného jídla (25 %). Zkrátka lidé nad 45 let už vyžadují své jistoty.

Je ale i řada situací, ve kterých ve srovnání s mladšími cestovateli zachovávají chladnou hlavu. Tak například jen minimálně se obávají špatného počasí (15 %), což je naopak jeden z velkých strašáků cestovatelů do 30 let. Patrně proto, že už toho hodně zažili, nemají starší lidé při cestování obavy z ubytování a nebudou frustrovaní z toho, že nevypadá tak jako na reklamních fotografiích. Strach má tak zhruba jeden z šesti lidí (16 %) nad 45 let, což je polovina toho, co v nejmladší skupině do 30 let.

Ve srovnání s mladšími kolegy však starší cestovatelé vyjadřují výrazně větší obavy, že jim někdo ukradne vůz. Takové situace se opravdu silně obává rovná třetina (33 %) řidičů nad 45 let, ale jen pětina (20 %) mladých řidičů do 30 let. Možná je to dáno tím, že mladí lidé tolik nelpí na majetku, možná i tím, že starší majitelé aut vlastní dražší vozy.

Pojišťují se více, ale jinak

Rovněž platí, že se starší lidé více pojišťují a dvojnásob to platí, pokud cestují autem. Lidé nad 45 let si tak výrazně častěji v takových případech sjednávají jednorázové cestovní pojištění (79 %), pojištění léčebných výloh (73 %), havarijní pojištění pro cesty do zahraničí (51 %), asistenční služby (48 %) a nebo volí rodinné pojištění (41 %). I když v případě pojištění před dovolenou lidé nejčastěji míří pro sjednání pojistky na internet, i v tomto případě existují rozdíly dané věkem.

„Generace klientů starších 50 let spíš než na pojistné srovnávače jde rovnou na stránky konkrétní pojišťovny. Zpravidla přitom míří k té pojišťovně, kde už v minulosti uzavřeli pojistku a tedy přivykli nějaké podobě rozhraní pro zadávání údajů. Většinou tím ale rezignují na možnost vyhledání výhodnější alternativy výměnou za pohodlí svého železného zvyku,“ říká na základě reálných zkušeností s uzavíráním smluv Pavel Jechort.

Výzkum provedla agentura Perfect Crowd na vzorku 510 respondentů 18 až 60 let, reprezentativní podle pohlaví, věku, vzdělání, regionu a velikostí místa bydliště. Dotazováni byli lidé, kteří během posledních dvou let jeli alespoň jednou autem na dovolenou.

•••

Online služba Suri vyhledává, porovnává a doporučuje svým zákazníkům nejvýhodnější pojišťovací a finanční produkty na trhu. Uzavřené smlouvy reviduje a neustále porovnává s ostatními nabídkami na trhu. Suri provází zákazníka celým procesem od výběru, přes uzavření smlouvy až po likvidaci pojistné události.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy