Olomoucká Galerie Šantovka 2: přemostění přes tramvajovou trať a Mlýnský potok

Jana Brožková, 22.8.2018
Na projektu spolupracují tři divize společnosti OBERMEYER HELIKA Architektonická, projekční a stavebně-poradenská kancelář OBERMEYER HELIKA se v roli generálního projektanta podílí na rozšíření Galerie Šantovka v Olomouci. Společnost v rámci projektu zajišťuje komplexní služby a zpracovává veškerou projektovou dokumentaci. V současné době se připravuje dokumentace pro provádění stavby.

Projekt Galerie Šantovka 2 představuje výstavbu samostatně fungujícího objektu, který bude se stávající budovou propojen přemostěním přes tramvajovou trať a Mlýnský potok. Uvnitř přemostění budou umístěny obchodní plochy a pasáž, na střeše pak parkoviště a terasy se zelení. Nová stavba bude mít čtyři podlaží, jedno podzemní a tři nadzemní, s celkovou užitnou plochou 51 300 m2. Vznikne zde prostor pro 80 nových obchodních jednotek o celkové ploše 22 300 m2 a realizován bude také food court. Součástí projektu je i divadelní sál s kapacitou 500 míst. Parkovací kapacita dosáhne až 620 parkovacích stání. „Galerie Šantovka 2 je navržena tak, aby společně s původní budovou vytvořila harmonický celek. Nový objekt tedy nebude mít stejný vnější ani vnitřní design, bude pouze obsahovat některá shodná řešení, která vytvoří mezi oběma částmi vizuální vazbu,“ vysvětluje Jiří Fousek, generální ředitel společnosti OBERMEYER HELIKA.

Specifickým prvkem projektu je kromě přemostění tramvajové trati a Mlýnského potoka přesun stávajícího mostu vedoucího přes Mlýnský potok v místě budoucí výstavby. Most, který slouží jako chodník i jako cyklostezka, se posune o cca 150 m proti proudu potoka. „Přemístěna bude pouze mostní konstrukce, tzv. mostovka, o váze cca 200 tun, mostní opěry budou vybudovány nové,“ přibližuje ne zcela běžný stavební úkon Jiří Fousek.

Na projektu spolupracují tři divize společnosti OBERMEYER HELIKA: divize pozemního stavitelství, divize konstrukce staveb a divize TZB. Výstavba Galerie Šantovka 2 by měla začít na jaře příštího roku a její ukončení se plánuje na závěr roku 2020.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba