Geometrická abstrakce v Letohrádku královny Anny

Tvorba se po formální stránce řadí ke geometrické abstrakci Kresby, velkoformátové obrazy, plastiky a site specific instalace budou představeny v rámci autorské výstavy Invisible Presence současného umělce Jiřího Matějů v Letohrádku královny Anny. Jiří Matějů je výrazným solitérem české umělecké scény, jehož tvorba se po formální stránce řadí ke geometrické abstrakci. Pozornost laické i odborné veřejnosti na sebe upoutal v roce 2011 během první samostatné pražské výstavy v prostorách Staroměstské radnice, kde představil svůj specifický výtvarný projev. Výstavu v renesančním letohrádku na Pražském hradě pořádá karlínská Hauch Gallery od 13. září do 31. října 2018.

Tři sály Belvederu budou patřit třem tematickým okruhům s názvy Událost člověka, Událost země a Invisible Presence. Poslední téma dalo výsledný název celé výstavě. Ukázaná díla se svojí abstrahující formou vztahují k zásadním a velmi konkrétním zdrojům evropské duchovnosti a v obecném smyslu reagují na kulturněhistorické prostory Belvederu: na přítomnou minulost a její možnosti interpretace. Přítomnost a její zachycení a zhmotnění je jednou z mnoha otázek, se kterými Jiří Matějů při své tvorbě pracuje: „Jakou obrazovou podobu, v jakých souvislostech a jaké hodnoty může přinášet přítomnost – zpřítomnění?

Jiří Matějů (1960) je absolventem Akademie výtvarných umění ateliéru malby prof. Bedřicha Dlouhého . Je výrazným představitelem geometrické abstrakce, která však v jeho pojetí není statickou plochou ale nesmírně dynamickou hrou s linií, barvou a světlem. Jeho díla jsou vizuálními metaforami, které divákovi zpřítomňují to, co by jinak zůstalo neviděné.

13. 9. – 31. 10. 2018

Výstava Jiří Matějů: Invisible Presence

Letohrádek královny Anny

Mariánské hradby 1, Praha 1

pořádá Hauch Gallery



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy