Boj se suchem: úřad rozdá 400 milionů na nové rybníky

TNBiz, 28.8.2018

Nové rybníky i rekonstrukce a vyčištění starých mají pomoci v boji se suchem. Ministerstvo zemědělství poskytne obcím podporu na výstavbu rybníků, odbahnění nebo jejich rekonstrukci. Stačí vyplnit žádost a splnit dané podmínky. Celková výše podpory bude 400 milionů korun.

V pondělí vyhlásilo Ministerstvo zemědělství výzvu pro obce a svazky obcí na výstavbu rybníků, jejich rekonstrukci, obnovu obecních rybníků nebo odbahnění. Obce mohou na výstavbu nových rybníků získat až 10 milionů korun, příspěvek na rekonstrukci bude ve výši 2 miliony korun, zveřejnilo ministerstvo na svých webových stránkách.

"Rybníky patří do naší krajiny a my chceme podpořit jejich rozvoj, případně i stavbu nových. Mezi obce nebo jejich svazky rozdělíme čtyři sta milionů korun na rekonstrukce, odbahnění nebo výstavbu. Konkrétně mohou obce požádat o dotaci například i na rekonstrukci hrází nebo obnovu bezpečnostních prvků. Obce si uvědomují, jak je důležité vypořádat se s nedostatkem vody, proto už v minulosti byl o tuto dotaci velký zájem. Stejně tak to očekáváme i v naší aktuální výzvě," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Výzva je součástí podprogramu Podpora opatření na rybnících a malých vodních nádržích ve vlastnictví obcí. Tento podprogram byl zaveden již v roce 2016 a je naplánován do roku 2020. Během této doby by měly obce získat až 1 miliardu korun.

Cílem podprogramu je podporování zadržování vody v krajině díky rybníkům nebo malých vodních nádrží. Dále také zlepšení technického stavu vodohospodářských staveb.

Obce nebo svazky obcí mohou podávat žádosti od 17. 9. 2018 do 15. 1. 2019.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy