Zemědělci si stěžují na sucho, úroda ovoce ale bude rekordní

TNBiz, 29.8.2018

I přes tropické letní týdny bude letošní úroda ovoce rekordní. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se sklidí o 211 % meruněk, 58 % višní a 43 % třešní více než v loňském roce.

Zemědělci měli kvůli dlouhodobě vysokým teplotám a trvajícímu suchu velké starosti o úrodu. Zatímco někteří chovatelé už teď ví, že budou muset část zvířat utratit, ovocnáři se mohou radovat. Sklizeň bude nejlepší za poslední roky.

Podle posledních odhadů ČSÚ se sklidilo 3169 tun meruněk, což je o 211 % více než loni. Třešní bylo 2858 tun, o 43 % více než v předchozím roce. O 58 % více než loni se urodilo višní, 6620 tun. Úroda výrazně přesahuje také průměr sklizně za posledních 10 let.

Příznivá bude i sklizeň jahod, z plochy 709 hektarů jich bylo 3201 tun, tedy o 13 % více než loni. "Předpokládaná úroda broskví na úrovni 1 086 tun je dvojnásobná v porovnání s loňskem. Přesto nedosahuje průměru za posledních deset let," sdělila Dagmar Lhotská z odboru statistiky zemědělství ČSÚ.

Ovoce je sice více, ale bude méně kvalitní. "V posledních dvou letech byla sklizeň kvůli jarním mrazům výrazně podprůměrná. Letošní odhadovaná úroda je ale velmi slibná, i když sucho významně snižuje kvalitu a velikost všech druhů ovoce," říká Jiří Hrbek, ředitel stejného odboru.

Zemědělci letos podle odhadů sklidí také více jablek, hrušek a švestek. Jablek by mělo být kolem 150 tisíc tun, hrušek 11 tisíc tun a švestek 9 tisíc tun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy