Výsledky hlasování o změně času: Evropané jasně rozhodli, ale závazné to není

TNBiz, 30.8.2018

Evropská komise zveřejnila výsledky hlasování, do kterého se zapojilo přes 4,6 milionů lidí. Evropané měli rozhodnout, zda chtějí ponechat, nebo zrušit střídání zimního a letního času. Drtivá většina hlasovala pro zrušení. Výsledky ale nejsou pro komisaře závazné.

Mělo by se střídání letního a zimního času zrušit, nebo zachovat? 

Více než 80 procent respondentů se vyslovilo pro zrušení neustálých změn z letního na zimní čas a naopak. Do internetového průzkumu, který probíhal mezi 4. červencem a 16. srpnem se zapojilo přes 4,6 milionu lidí, píše portál Euractiv.

Střídání času bude brzy minulostí. Komise vyslyší přání Evropanů 

Evropská komise zatím oficiálně výsledky neoznámila, právě ve čtvrtek o nich ale měla jednat. Portál se proto odvolává na dobře informované zdroje. Mluvčí Komise ale zároveň zdůraznil, že nešlo o referendum, proto nejsou výsledky závazné.

Své slovo v rozhodovacím procesu bude mít také Evropský parlament. I přesto se předpokládá, že norma o střídání letního a zimního času bude zrušena. V takovém případě by si pak každý členský stát stanovil, zda ho chce zachovat, nebo ne.

Letní čas se začal používat za první světové války ve většině evropských zemích, poté i ve Spojených státech amerických, po válce byl ale zrušen. Znovu zaveden byl v rámci úsporných opatření za druhé světové války a po ní. Každoroční letní čas se pak ve většině zemí ustálil v 80. letech.

Pro Evropskou unii jsou nyní učeny jednotné termíny "posouvání hodinek". Letní čas se zavádí poslední březnový víkend a končí poslední říjnový víkend. Pokud by Unie střídání časů zrušila, mohli bychom naposledy hodinky posouvat 28. října.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy