Na venkovské silnice nejsou peníze, na rozdíl od slev na jízdné

TNBiz, 31.8.2018

Ani korunu na opravy silnic nižší třídy. Návrh rozpočtu pro Státní fond dopravní infrastruktury pro rok 2019, který spadá pod ministerstvo dopravy, nepočítá s financováním silnic II. a III. třídy. Návrh je zatím v připomínkovém řízení. Na situaci upozornil Deník Referendum.

Opravy silnic nižších tříd mají na starosti kraje. Tyto silnice jsou však dlouhodobě podfinancované a kraje ve svých rozpočtech jen těžko hledají peníze.

Proto za uplynulé čtyři roky poslalo ministerstvo dopravy na silnice II. a III. třídy asi patnáct miliard korun, což byly ročně tři až čtyři miliardy. Díky těmto prostředkům se zlepšil stav na stovkách kilometrů cest včetně silničních mostů.

Pokud rozpočet v chystané podobě projde, může se tempo oprav značně snížit. „O dalších investicích na krajskou infrastrukturu bude řeč v rámci systémového řešení pro dofinancování krajské dopravní infrastruktury,“ sdělila mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Peníze mohou ministerstvu dopravy chybět také kvůli kompenzacím státem nařízených slev jízdného. Ty přijdou letos asi na 260 milionů korun, pro příští rok se však počítá se šesti miliardami.

„Celkové výdaje Státního fondu dopravní infrastruktury vzrostly z celkem 72,5 miliard korun v roce 2018 na 86,3 miliard korun pro rok 2019,“ doplnila Rezková.

Na investice do silnic vyšších tříd půjde téměř třináct a půl miliardy korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy