Kohoutková voda zdarma v restauracích? EU prosazuje, majitelé hospod nechtějí

Evropská komise chystá změnu legislativy, na základě níž by měla být voda z kohoutku v restauracích a kavárnách zdarma. Iniciativa má vést k omezení balené vody, a tím i jednorázových plastů. Restauratéři se však bouří. Tvrdí, že je to zásah do jejich svobody.

Evropská komise pracuje na směrnici, která by měla zajistit kvalitní pitnou vodu pro všechny. Cílem Komise je, aby lidé začali místo balené vody pít vodu z kohoutku. Díky tomu dojde ke snížení množství plastových láhví a odpadu v mořích.

Aby Evropská unie lidi nalákala na pití kohoutkové vody a zvýšila její popularitu, chce zajistit její lepší dostupnost. Kromě volně dostupných pítek ve městech by lidé podle Komise měli dostat kohoutkovou vodu zadarmo například na úřadech, v restauracích či kavárnách.

Provozovatele restaurací chystaná směrnice příliš nepotěšila. Povinnost poskytovat vodu z kohoutku, navíc zdarma, zásadně odmítají s tím, že se jedná o zásah do svobodného podnikání." Je to nepřípustné. Je věcí provozovatele, zda bude vodu nabízet zdarma nebo za poplatek. Každá restaurace má určité náklady, nevím, proč by zrovna ony měly mít vodu zdarma," vyjádřil se k návrhu prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Ministerstvo životního prostředí vnímá návrh naopak pozitivně. "Používání kohoutkové vody podporujeme. V současnosti dokonce běží kampaň na snižování jednorázových plastů zahrnujících i balenou vodu," řekla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení Ministerstva životního prostředí.

Používání kohoutkové vody podle Evropské unie rovněž povede ke zlepšení finanční situace evropských domácností. Díky tomu, že nebudou nakupovat balené vody, ušetří až 15 miliard ročně.

Návrh na změny v evropské legislativě o pitné vodě začala Evropská komise zpracovávat v únoru tohoto roku. Na podzim by měl být návrh předložen Evropskému parlamentu a členským státům, které ho budou schvalovat.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy