Dnešní regionální potraviny na Kunětickém vinobraní

Na návštěvníky čeká bohatý program, ochutnávky, degustace a představení letošních vítězů Pokud hledáte tip na příjemnou a pohodovou sobotu v romantickém prostředí, máme ho. Dnes se koná Kunětické vinobraní, které potěší nejenom milovníky vín, ale i příznivce dobrého jídla. Na návštěvníky čeká bohatý program, ochutnávky, degustace a představení letošních vítězů soutěže Regionální potravina Pardubického kraje.

Jestli nemáte program na dnešní den, sobotu 15. září, můžete zajet ke Kunětické hoře poblíž Pardubic. Zdejší vinobraní nabídne pochůzkovou degustaci vybraných českých, moravských a zahraničních vinařů, ukázky lidových řemesel a jarmark, koncerty, program pro děti, ale i ochutnávku a nákup vítězných výrobků se značkou Regionální potravina. Vystoupí také mistr ČR v mikromagii Miloš Malý, což se do atmosféry hradu, kde pobýval čaroděj Rumburak ze seriálu Arabela, náramně hodí. Návštěvníci samozřejmě mohou projít hradní komplex na Kunětické hoře. 6. ročník Kunětického vinobraní bude probíhat mezi 10. a 18. hodinou, a to na hradě i v podhradí.

Dnes zde také na nádvoří hradu proběhne ve 12.30 slavnostní vyhlášení Regionální potraviny Pardubického kraje. Vítězům soutěže budou předávat ocenění za SZIF zástupkyně ředitele Regionálního odboru Hradec Králové Ivana Víšková a za Ministerstvo zemědělství ředitel Odboru účetnictví a statistiky Milan Schovánek. Letošního klání se účastnilo 192 výrobků od 39 výrobců, největší zájem byl o kategorii Sýry, včetně tvarohu.

Značka Regionální potravina se letos udílí už devátým rokem. Jejím smyslem je propagace výrobků jednotlivých krajů, podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 525 oceněných produktů.

A které produkty letos v Pardubickém kraji zvítězily?

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

BRISKET

CHOVSERVIS a.s.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Pečené vepřové koleno

TORO VM a.s.

3.

Sýry, včetně tvarohu

BIO zrající kozí sýr polotvrdý

Ranč Bělečko Agro s.r.o.

4.

Mléčné výrobky ostatní

KEFÍR

Jana Svatošová, Jehnědí

5.

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Kvasový chléb žitný s pohankou

Mgr. Tomáš Kroulík, Třibřichy

6.

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

JESSY Kakaová roláda s náplní ze šlehané smetany – KAKAOVÁ

KONiPRO s.r.o.

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

ŠALVĚJOVÝ SIRUP

Mgr. Helena Bilerová, Albrechtice

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

KUNĚTICKÝ BORŮVKOVÝ NANUK

Mgr. Monika Pavlisová, Kunětice

9.

Ostatní

PAMPELIŠKOVÁ KÁVOVINA - DANDELION ROOT ®

Jana Kolrusová, Staré Hradiště

Vladimíra Nováková tisková mluvčí SZIF

•••

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy