Telefon za volantem za čtyři body, bodový systém se zpřísní

TNBiz, 24.9.2018

Pokuta až deset tisíc korun má hrozit řidičům za používání telefonu za volantem. A nejen to - půjde i o čtyři body. Zpřísnění bodového systému připravuje ministerstvo dopravy společně s policií. Telefon za volantem zaviní ročně okolo sedmi tisíc nehod.

Asi nejznámější tragický případ používání mobilu za volantem. Dívky se při jízdě natáčely a vše vysílaly živě na sociální síť. Následky byly fatální, mladá řidička zemřela. Její kamarádka se vážně zranila.

"Ta nepozornost zavinila téměř 20 procent dopravních nehod, což je každá pátá nehoda. Utíká pozornost od dopravního značení případně světelných signálů," popisuje koordinátor BESIPu Václav Kovář.

Telefonování za volantem je podle statistik třetí nejčastější přestupek. Momentálně za něj hrozí pokuta dva a půl tisíce a dva trestné body. Ani to ale šoféry neodrazuje. Na rušné křižovatce v Českých Budějovicích jsme dnes během 15 minut natočili hned šest telefonujících řidičů.

Ministerstvo dopravy proto podle idnesu připravuje zpřísnění bodového systému. Za používání mobilního telefonu za jízdy - tedy volání, smskování nebo natáčení videí - má hrozit až desetitisícová pokuta a připsání čtyř bodů.

"Co se týká termínu, od kdy budou změny v bodovém systému účinné, je v tuto chvíli těžké odhadnout. Nicméně s návrhem změn chceme přijít do konce roku," říká mluvčí resortu dopravy Lenka Rezková.

Kromě telefonování mají být vyšší postihy i za jízdu na červenou nebo vysokou rychlost. Nově mají být přesně stanovené sazby za jednotlivé přestupky, aby byl systém co nejjednodušší a nejpřehlednější.

Nová podoba bodového systému by mohla začít platit od roku 2020.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy