V lékárnách schází lék na rakovinu, navíc se nedá nahradit.

TNBiz, 10.10.2018

V lékárnách v Plzeňském kraji i v jiných částech republiky chybí lék Tamoxifen, který je důležitým preparátem pro onkologické pacienty. Výpadek je o to horší, že se tento lék nedá nahradit a jeho jediný výrobce má dlouhodobé problémy.

Problém je i v tom, že z Česka řada výrobců léků odchází jinam, podle lékárníků proto, že jsou ceny léčiv špatně nastavené, píše idnes.cz.

"Kvůli cenové politice v Česku dochází k reexportům léků do zahraničí, což způsobuje jejich výpadky,“ míní Jaroslav Havlíček z České lékárnické komory, který pracuje v jedné z plzeňských lékáren.

Podle Havlíčka přitom lék nechybí jen na západě Čech, ale i jinde v republice. "Jsou pacienti, kteří k nám do lékárny přicházejí s tím, že mají posledních sedm tablet, jestli náhodou nezbyl na skladě. Bohužel nezbyl,“ popsal v polovině minulého týdne portálu Havlíček.

Tamoxifen se předepisuje spolu s dalšími léky pacientům po ozařování. A když se k němu lidé nedostanou, může se jejich zdravotní stav rychle zhoršit.

Podle mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Barbory Peterové jsou problémy s dodávkami Tamoxifenu dlouhodobé. Jen během letoška výrobce léku několikrát hlásil problémy ve výrobě a výpadky v dodávkách. Tamoxifen se přitom nedá nahradit jinými léky.

Podle idnesu se dal v minulosti Tamoxifen koupit i od jiných výrobců, nyní už má ovšem lék zaregistrovaný jen jediná firma. A když má výpadek, odnesou to pacienti.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy