Tři otázky a odpovědi, které vám pomohou správně vybrat zateplovací materiál

Nejedná se však o nejlevnější investici, proto je třeba si dopředu zodpovědět několik dotazů. Klíčovým z nich je výběr správného izolačního materiálu, který je pro výslednou návratnost investice nejdůležitější. V Česku patří mezi dlouhodobě nejvíce používané izolanty pěnový polystyren a minerální vlna. Tady jsou jejich hlavní plusy a mínusy!

Priorita číslo jedna: jak je to s cenou?
Každý chceme eliminovat všechny naše výdaje, co to jde, a přitom ideálně získat kvalitu. Ne vždy to tak ale funguje. Pěnový polystyren je však až dvakrát levnější izolační materiál než minerální vlna, a přesto vykazuje prokazatelně lepší izolační vlastnosti. Zatímco za fasádní polystyren o tloušťce 100 mm zaplatíte přibližně 140 – 150 Kč/m2, izolace z minerální vlny stejné tloušťky vás vyjde cenově okolo 250,-Kč/m2. A některé typy minerální vlny dokonce ještě o poznání dráž. V zimních vlhkých měsících je to přitom právě minerální vlna, která ztrácí své tepelně izolační vlastnosti až o polovinu, zatímco levnější polystyren si své vlastnosti udržuje.
   
Nenasákne mi zateplení v deštivých měsících?
Právě nasákavost neboli absorbování vlhkosti v zimě je hlavním rizikem, proč minerální vlna může ztrácet své izolační vlastnosti a nesnížit vám tak výdaje za vytápění, jak jste si plánovali. Pěnový polystyren naproti tomu není nasákavý izolant a díky tomu své tepelně izolační vlastnosti neztrácí. Je proto vhodným řešením na fasádách a všude tam, kde by mohl být vystaven vlhku a vodě. Při zatečení vody do zateplovacího systému totiž u polystyrenu nehrozí jeho znehodnocení a nutnost výměny desek jako u minerální vlny. Ta je naopak vysoce nasákavý materiál a při navlhnutí je potřeba ji vyjmout a nechat vyschnout, což je často technicky nemožné. Nasáklá minerální vlna je navíc náchylná k přetrhnutí, takže nakonec může dojít k její výměně za novou, což opět zvýší vaše náklady.
    
 

S kterým materiálem se mi bude lépe pracovat?
Pěnový polystyren tvoří z 98 % vzduch a díky tomu je až desetkrát lehčí než minerální vata. Dá se navíc snadno nařezat na požadované velikosti desek a také brousit, díky čemuž se s ním na stavbách pohodlně pracuje a manipuluje. Stavební firmy si proto práci s polystyrenem pochvalují a dělají s ním obecně raději než s minerální vlnou. Důležitým faktorem je také potřeba používat ochranné pomůcky při mechanické manipulaci s minerální vlnou, což předepisují samotní výrobci. Při práci s ní totiž dochází k uvolňování minerálních vláken, které může člověk vdechnout. Vlákna minerální vlny navíc dráždí lidskou pokožku, proto je kromě dýchacího respirátoru doporučeno nosit také rukavice, kombinézu a ochranné brýle.
   

Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie. Sdružení EPS ČR má 13 členů a reprezentuje většinu dodavatelů a zpracovatelů EPS v Česku. Členy sdružení jsou výrobci suroviny, výrobci EPS a další společnosti a odborníci z oblasti EPS působící v Česku a na Slovensku.

Více informací na: www.epscr.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba