Rekonstrukce dětského pokoje? Poradíme vám


Nástup dítěte do první třídy, narození dalšího potomka, puberta a měnící se preference i vkus dítěte, ale také stěhování do menších či větších prostor. To může být jen hrstka důležitých životních situací, u kterých je potřeba promyslet i rekonstrukci dětského pokojíku. Pokud nyní před takovou otázkou stojíte, máme pro vás pár praktických tipů, a to včetně financování.

Není důležité, jestli bydlíte v malém bytě, nebo velkém domě. Hlavní je, aby děti měly trochu soukromí a koutek jen samy pro sebe, kde mohou odpočívat a hrát si. Dbejte přitom na dvě základní věci.

  1. Dostatečné množství úložného prostoru pro hračky a oblečení.
  2. Koberce a odhlučnění.

Děti nejen, že mají plno věcí, které časem bez úložného prostoru není kam dát, ale především mají plno energie. Hrají si na draky, skáčou, dupou a křičí. Pokud bydlíte v panelovém domě a nechcete si rozházet vztahy se sousedy, nebo jen chcete mít trochu klidu, pořiďte do dětského pokoje koberce a během rekonstrukce se zaměřte na odhlučnění pomocí izolačních desek nebo vat, které zvuk dětských radovánek trochu zmírní.


Akceptujte názor dítěte

Dětská představivost sice nezná hranic a trochu vašeho zásahu snese, přesto nezapomínejte, že pokoj vybavujete svým dětem, ne sobě. Podle nedávného průzkumu finanční skupiny Wüstenrot až 72 % rodičů nechává dítě do modernizace pokoje zasahovat. „Rodiče úpravy s dětmi konzultují a snaží se nalézt kompromis. Jejich názor uznávají patrně i z toho důvodu, aby se v pokojíku dítě cítilo dobře, usínalo s klidem a mohlo se soustředit na školní úkoly,“ upřesňuje David Krček, expert na financování bydlení. Ve většině případů pak nechávají rodiče děti zasahovat do estetické stránky. Zeptejte se dítěte, jakou barvu by v pokoji uvítalo, jaké dekorace a doplňky by se mu líbily. Praktická řešení, jako umístění a výběr nábytku si na starost vezměte vy.

 

Stavebko vhodně kopíruje život dítěte

Nedílnou součástí rozhodnutí o rekonstrukci jsou samozřejmě finance. Vhodným způsobem, jak se na úpravy bytu a především pokoje pro rostoucí potomky připravit, je uzavřít stavební spoření. Jeho vázací doba je šest let a téměř ideálně se kryje s potřebou rostoucích dětí. „Když založíte stavební spoření novorozenci, po šesti letech máte naspořeno na úpravu dětského pokojíku pro potřeby školáka, po dalších šesti letech můžete mít naspořeno na blížící se úpravy bydlení studentovi střední školy a po dalším období zase pomoci vysokoškolákovi. A když budete ve spoření pokračovat dál, určitě svému potomkovi pomůžete postavit se na vlastní nohy,“ uvádí Krček. V rámci stavebka můžete navíc využít dvě varianty úvěrů bez zajištění: překlenovací úvěr a řádný úvěr ze stavebního spoření. Na řádný úvěr máte nárok v případě, že jste spořili po dobu minimálně dvou let, a disponujete alespoň 40% cílové částky a zároveň jste dosáhli požadovaného ohodnocovacího čísla. Tento koeficient stanovuje stavební spořitelna. Překlenovací úvěr slouží především k rychlému získání finančních prostředků a k překonání doby mezi uzavřením smlouvy a získáním nároku na řádný úvěr ze stavebního spoření. Úvěry ze stavebního spoření se nejčastěji používají právě na rekonstrukci či modernizaci nemovitostí, kde se výše investice pohybuje ve stovkách tisíc korun.

 

  

 

Wüstenrot

Finanční skupina Wüstenrot se zaměřuje na tvorbu finančních rezerv a financování bydlení. Její portfolio zahrnuje stavební spoření, úvěry a hypotéky a depozitní produkty. Se svými produkty Půjčka ProBydlení (překlenovací úvěr) a Kamarád+ (stavební spoření pro děti) si finanční skupina vybojovala pevnou pozici na trhu stavebního spoření. Zaměřuje se také na poskytování hypotečních úvěrů na bydlení a vydávání hypotečních zástavních listů. Na přelomu let 2010/2011 rozšířila svou nabídku o spořicí a běžné účty a termínované vklady.

Více informací na: https://www.wustenrot.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření