Vánoce v Československu 70. a 80. let: retro výstava v Tančícím domě

Zimní retro výstava zaplní tři patra Tančícího domu

Zimní měsíce budou v Galerii Tančící dům ve znamení Vánoc. Galerie pokračuje v retro tematice a nová výstava je věnovaná zimě a vánočním svátkům, jak je známe ze 70. a 80. let. Unikátní výstava s názvem Retro zima za socíku navazuje na úspěšnou výstavu Retro 70. a 80. let. Téměř 1 300 vystavených předmětů jsou dochované originály ze soukromých sbírek anebo zapůjčené z Barrandovských ateliérů a České televize. Mezi mnoho vystavených pokladů patří například jedinečné kostýmy Jiřiny Bohdalové z legendárního pořadu Televarieté! Zimní retro výstava zaplní tři patra Tančícího domu a je možné ji navštívit od 14. listopadu 2018 do 3. března příštího roku.

„Mnoho z nás má 70. a 80. léta stále v živé paměti, ale výstava je určená pro všechny generace. Někdo si přijde zavzpomínat, někdo naopak nahlédnout do nepříliš vzdálené minulosti,“ vysvětluje ředitel galerie Robert Vůjtek. Prosklené přízemí Galerie Tančící dům se na několik měsíců rozzáří a promění se ve sváteční retro výlohu obchodního domu Kotva zaplněnou starými vánočními ozdobami, oblečením a originálními předměty z dob Československa. Uvnitř nebude chybět bohatě nazdobený stromeček, věhlasné auto žigulík, ze kterého budou doslova padat dárky a replika retro bytu s kuchyní, kde jsou přípravy na Štědrý večer v plném proudu. Nechybí zde spotřebiče úspěšných značek elektroniky jako je Eta či Tesla, bez kterých se žádná domácnost neobešla.

Součástí expozice je jedinečná soukromá sbírka hraček ze 70. a 80. let z muzea v Rychnově nad Kněžnou, která vzniká již téměř 50 let a některé exponáty nebyly zatím nikdy vystaveny. V dětském patře je interaktivní herna pro děti, kde jsou vystavené originály od různých dětských ilustrátorů a autorů slavných Večerníčků. Malí návštěvníci si na místě budou moct v rámci workshopů vyrobit masopustní masky či masky čerta nebo Mikuláše. Na výstavě nechybí ani dětský koutek s tradiční stavebnicí firmy Seva, se kterou si kdysi všichni hráli. V průběhu výstavy bude připraveno velké množství soutěží pro všechny věkové skupiny návštěvníků. Vánoce jsou zážitkem hlavně pro děti, a proto v galerii nechybí dobová schránka, která přijímá dopisy Ježíškovi.

Poslední patro je sondou do každodenního života v Československu období 70. a 80. let a je věnováno elektronice a různým předmětům každodenní potřeby. Vystaveny jsou výrobky předních národních podniků jako byly MadetaKofolaEta, Fatra, JAWA, Tesla a jiné. Na výstavě si lze prohlédnout, jak vypadaly původní produkty a obaly potravin, zároveň je zde vystaveno dobové oblečení, které se dalo koupit v sektoru nebo bylo ušito na zakázku či doma podle časopisu Burda.

Autorkou výstavy Retro zima za socíku je Jana Sommerová, spoluautorkou Nadia Klempířová. Výstava bude v Galerii Tančící dům otevřena od 14. 11. 2018 do 3. 3. 2019 každý den mezi 9:00 a 20:00.

14. 11. 2018 – 3. 3. 2019

Výstava Retro zima za socíku

Galerie Tančící dům

Jiráskovo náměstí 6, Praha 2

Autorka výstavy: Jana Sommerová



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy