Zrekonstruovaná střecha zvýrazňuje kouzlo stoletého domu

Jana Brožková, 16.11.2018
Spojení nové střechy se starým stavením Hospodářské stavení z roku 1909 ve Svojku u Staré Paky již řadu let slouží jako rodinný dům. Rodina, která v něm bydlí, oceňuje jeho historický ráz, který si v průběhu let přizpůsobila současným potřebám. Genia loci budovy si majitelé přáli ponechat i při rekonstrukci střechy. Jejich představám nejlépe vyhověla profilovaná cihlově červená střešní krytina Mega od Lindabu ze švédské oceli.

Montáž střechy provedla firma NOVESTA. S ohledem na přání majitelů zachovala původní krov, který se vyspravil tak, aby na něj mohla být položena střešní krytina. Práce na střeše o ploše cca 250 m2 postupovaly velmi rychle: celá rekonstrukce střešní krytiny trvala čtyři týdny. Montáž byla krátká i díky tomu, že střecha je kompaktní a má jen malý počet prostupů. 

Majitelé rodinného domu ve Svojku u Staré Paky se rozhodli pro povrchovou úpravu díky níž jim střecha vydrží mnoho let, aniž by vyžadovala větší údržbu. Střecha odolná vůči mechanickému poškození a výborně čelí vnějším vlivům, jako je UV záření, extrémní teploty či znečištění ovzduší. Další výhodou krytiny je možnost výběru z široké škály 16 barevných odstínů.

Tato realizace z podhůří Krkonoš ukazuje, že spojení nové střechy se starým stavením je harmonické.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba