4 kroky k výběru spolehlivých oken

REKLAMA       Inzerce, 12.12.2018

Rozhodli jste se definitivně skoncovat se starými okny, kterými v zimě táhne do bytu? Výběru nových oken věnujte dostatečnou pozornost. Kvalita totiž není zadarmo a ušetřit na pořizovacích nákladech nemusí být vždy výhra.

1. Typ oken a zasklení

Váháte mezi plastovými a dřevěnými okny? Měli byste vědět, že materiál nemá zásadní vliv na izolační vlastnosti oken. Všechna moderní okna poskytují výborné vlastnosti, ale chcete-li lépe chránit např. před hlukem z okolí, potřebujete víc.

Poraďte se o výběru oken s odborníkem, který podle konkrétní situace doporučí vhodný profil i zasklení. „Okna a dveře vyrábíme výhradně na zakázku. Dodáváme vždy výrobky na míru potřeb i možností zákazníka,“ říká R. Kubálek obchodní ředitel VEKRA okna.

Hlavní vliv na vlastnosti oken má stavební hloubka profilového systému a typ zasklení. Obecně platí, že čím větší je stavební hloubka, tím poskytuje profilový systém lepší tepelnou izolaci. V případě zasklení má lepší tepelnou izolaci trojsklo. Útlum zvuku se ale musí řešit speciálním protihlukovým zasklením, protože trojsklo nemá výrazně lepší vlastnosti než dvojsklo.

2. Příslušenství a doplňky

Řešte s okny i pořízení stínění a dalších doplňků. Záruku i servis pak bude garantovat jen jeden dodavatel. „Na nových velkých vzorkovnách VEKRA je možné si vyzkoušet a nechat se inspirovat moderním řešením pro každou stavbu,“ dodává R. Kubálek.

Doplňky k novým oknům musí nejenom dobře barevně ladit k novým oknům, ale vše musí i dobře společně fungovat. Pokud uvažujete o pořízení venkovního stínění, které je v kastlíku pod omítkou, je montáž současně s okny nezbytná, vyhnete se tak dodatečným stavebním pracím.

3. Služby

Pamatujte, že neodborná montáž může znehodnotit sebekvalitnější okna. „Na okna, montáž a většinu příslušenství, kterou sami provedeme, poskytujeme automaticky prodlouženou záruku 5 let,“ vysvětluje R. Kubálek z VEKRY.

Při montáži nejde jen o správné osazení oken, ale zejména o ošetření připojovací spáry. Při nesprávné montáži může právě zde být slabé místo, kudy může do bytu foukat i zatékat.

4. Výběr dodavatele

Znát skutečného výrobce oken a dveří představuje jistotu do budoucnosti. Kvalita oken a dveří se může projevit až nějaké době, důvěra v dodavatele je tak nezbytná. „Například u plastových oken je kvalita skryta uvnitř profilu, a to v tloušťce plastových stěn a síle kovové výztuhy. Bez možnosti rozřezání okenního profilu nezjistíte skutečnou kvalitu. Ta se může projevit i s odstupem několika let,“ upřesňuje R. Kubálek z VEKRY.

TIP: společnost Vekra pro vás připravila Praktického rádce výběrem oken

Nová okna představují nemalou investici a dopředu nikdy nevíte, kdy budete potřebovat opravu nebo odborný servis. Pokud dodavatel oken není současně jejich výrobcem, vyplatí o to více vědět, kdo a kde okna vyrobil. Pokud byste chtěli navštívit výrobní závod, neměl by vám to seriózní dodavatel odmítnout.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba