Ptáky na krmítkách počítaly tisíce lidí, nebyla nouze o vzácné úlovky

TNBiz, 7.3.2019

Česká společnost ornitologická (ČSO) uzavřela výsledky historicky prvního zimního sčítání zpěvných ptáků. Do pozorování se zapojila hlavně veřejnost, přineslo i některá zajímavá zjištění.

Do sčítání ptáků se zapojilo 14 333 lidí, kteří na svých krmítkách pozorovali na 300 tisíc zpěvných ptáků a popsali celkem 73 druhů. A jsou mezi nimi i opravdové rarity. Třeba vidět brkoslava severního je velká vzácnost.

"On do střední Evropy zaletuje jenom v některých letech ze severu zimovat. Takže někdo měl štěstí. Někde se vyskytl třeba holub hřivnáč, kterého bych v té pravé zimě u nás nečekal," uvedl ornitolog Martin Pudil.

První místo, patřící nejčastěji pozorovanému ptáku, není překvapením. Nejhojnějším druhem jsou sýkory koňadry a za nimi modřinky. Dalším překvapením jsou třetí vrabci, kteří před zhruba deseti lety, ze zatím stále neobjasněných důvodů, téměř vymizeli.

"Dneska se zdá, že těch vrabců zase přibývá. Zdaleka to není to, co bývalo, kdy byli vrabci naprosto všude. Byl to nejhojnější pták," sdělil Pudil.

Naopak opačný jev je u kosa černého, který skončil až na osmém místě. A v některých regionech je na tom ještě hůř. "Koukal jsem se, kde jsou ty nejnižší výsledky pro kosa a je to jižní Morava a střední Čechy," dodal ornitolog.

Ornitologové to přičítají onemocnění virem usutu. "Pochází z Afriky, přenáší ho komáři a do Evropy se dostal nedávno," popsal ředitel Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

Letošní sčítání je historicky prvním, a tak ho zatím není s čím porovnávat. "To sčítání se bude opakovat v dalších letech a data z letoška jsou takový odrazový můstek," prohlásil Pudil. Vědci doufají, že i v příštích letech se do sčítání pěvců zapojí tolik lidí jako letos.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky