Nejzelenější český rezidenční projekt se blíží dokončení, fasádu bude lemovat 1,3 kilometrů květníků

Jana Brožková, 19.4.2019
Netradiční koncept bytového domu

Bytový dům Sakura v pražských Košířích bude mít v průběhu července hotovou fasádu a na konec léta je plánována jeho kolaudace. Developerská a stavební skupina T.E tak dokončí budovu s jedinečným řešením visutých zahrad a unikátních květníků. Projekt osázený 32 000 kusy nejrůznějších rostlin je oceňován v českém i globálním měřítku, což potvrdila jeho umístění mezi nejlepšími stavbami světa v mezinárodních soutěžích World Architecture Festival a WAN Awards. 

Developer spolu s architekty ze studia Jestico + Whiles navrhl netradiční koncept bytového domu s maximálním využitím zeleně. Mezi stropní desky v podstatě vložili samostatné „domy“, které po celém obvodu budou lemovat květníky s rostlinami. Jejich celková délka tvoří neuvěřitelných 1,3 kilometrů. Samotný systém květníků je ojedinělý a nebyl nikdy v českých podmínkách navržen, natož proveden[1]. Jeho konstrukce včetně vnitřního bednění se optimalizovala během výstavby, aby dokonale vyhovovala konstrukci budovy. Celkem bude v květnících na terasách, v parku, na předzahrádkách, v dešťových zahradách a na střeše budovy rozmístěno 32 000 nejrůznějších druhů květin, bylin, keřů a stromů. Projekt Sakura tak pokoří i známé zelené milánské věže Bosco Verticale s „pouhými“ necelými 20 000 kusy.

Vhodná skladba veškeré vegetace a řešení zavlažování byly výzvou pro zahradní atelier Flera. Jeho architekti v návrhu pracovali se všemi druhy zeleně, aby skladba byla pestrá a vytvořila odolná společenstva. Použité rostliny jsou méně náročné na zálivku a dobře snáší místní podmínky bez zvláštní péče. Výrazně jsou zastoupeny lokální druhy, i když hlavní dominantou budou asijské třešně sakury, které jsou tváří projektu. Dva roky od kolaudace, jež jsou nutné pro dokonalé uchycení a ustálení vegetace, bude developer T.E na své náklady hradit správu zahradnické firmy. Zeleň, která je přístupná i z fasády, tedy nebude trpět nedostatkem péče, ani když majitelé stráví delší čas třeba v zahraničí. „Při výběru rostlin jsme se zaměřili jak na květiny a okrasné traviny, tak na vzrostlé stromy a keříky se sladkými plody. Chtěli jsme, aby všudypřítomná zeleň nebyla jen příjemná a hezká na pohled, ale aby si ji obyvatelé Sakury opravdu mohli naplno užívat. V květnících na každém balkonu proto budou vysazené bylinky a jedlé plody jako například kanadská borůvka, maliník, máta, šalvěj či mateřídouška. Klienti vždy k bytu dostávají i kartu zahrady, kde přesně vidí složení rostlin,“ říká Martin Hubinger, partner skupiny T.E.

Projekt Sakura má vzhledem k obrovskému množství zeleně propracovaný systém efektivního zavlažování a hospodaření s vodou. Kombinuje hned několik mechanismů. Prvním principem je aplikace hydroakumulační a drenážní vrstvy zejména v květnících na fasádě, která zde udrží dostatečnou závlahu. Tuto vodu rostliny využívají mezi fázemi zalévání a deště. Velké zatravněné plochy budou zavlažovány automatickými postřikovači. U jednotlivých skupin trvalek, keřů a stromů se použije systém mikrozávlahy, jenž dopomůže ke snížení spotřeby vody. „Hospodaření s vodou jsme na projektu Sakura od začátku vnímali jako velmi důležité. Proto jsme zde vytvořili zemní vrt, který by měl být spolu s retenčními nádržemi primárním zdrojem závlahy. Abychom dešťovou vodu maximálně zužitkovali, pracujeme s principem tzv. dešťových zahrad, jež zachytávají a akumulují povrchovou vodu ze všech zpevněných ploch v blízkosti budovy,“ vysvětluje druhý partner skupiny T.E Petr Teplý. Jde o jednoduchou soustavu zahloubených rigolů osázených rostlinami se schopností reagovat na kolísavou hladinu vody. Dešťová voda je do struh přiváděna otvory v obrubnících, odkud postupně prosakuje do podloží. Velkou část závlahy do sebe rovněž pojme vegetace a postupně ji zase uvolňuje do ovzduší. Přebytečná voda z květináčů bude odváděna do retenční nádrže pro pozdější využití. Při přeplnění rigolů a retenční nádrže, například při přívalových deštích, odtéká nadbytek vody do kanalizace.

Bytový dům Sakura zahrnuje celkem 67 jednotek o dispozicích 1+kk až 5+kk ve velikostech od 37 m2 do 230 m2. V přízemí se nachází duplexy se zahradami a v nejvyšším patře vzniknou tři penthousy. Všechny balkony budou disponovat zabudovanými záhony a vytvářet tak soukromé zahrady vhodné k odpočinku a relaxaci. Dalším specifikem projektu je, že většina jednotek má okna na obou stranách fasády a po celý den proto v různých částech bytů svítí slunce, což významně zvyšuje komfort bydlení.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba