Cihly i práce dělníků stojí víc. Stavby budou dražší, varují experti

TNBiz, 19.6.2019


Cihlářský svaz Čech a Moravy (CSČM) varuje všechny, kdo něco staví, aby byli připraveni sáhnout hlouběji do svých peněženek. Zvlášť cihly totiž výrazně zdražily a podobné je to i s platy dělníků.

 "Stavebnictví v současné době významně ovlivňuje růst cen stavebních materiálů i pracovní síly a nákladů na práci. Meziročně vzrostly tyto náklady v průměru o 14 procent. V reakci na tento vývoj budou zvyšovat ceny také stavební společnosti. V roce 2019 v průměru jejich ceny vzrostou o 6,5 procenta a zdražování bude pokračovat i v roce 2020, a to o 4,7 procenta," tvrdí svaz.

 

Vyšší ceny ale prý zákazníky neodrazují. Podle CSČM si za kvalitu, rychlost a bezstarostnost rádi připlatí. A to i přesto, že cena cihel vylétla nahoru nejvíc - od loňského podzimu i o pětinu.

 

 

 

"Pro investora je rozhodující celková cena a v ní nehraje materiál pro hrubou stavbu zdaleka tak velikou roli, jak by si laik mohl myslet. Většinou se pohybuje u cihlové stavby mezi 10 až 15 procenty celkových nákladů. Takže i vyšší ceny cihel neovlivní rozhodování investora, zda stavět, nebo nikoliv," popsal obchodní ředitel stavební firmy Petr Stejskal.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba