Historická památka v Telči na prodej: jde o 600 let starou gotickou bránu

TNBiz, 24.6.2019
Cena telčské brány bude o milionech

V Telči na Jihlavsku nabízejí ke koupi netradiční nemovitost. Soukromý majitel prodává více než 600 let starou gotickou bránu v bezprostřední blízkosti historického náměstí. Cena vzácné památky se pohybuje v řádech miliónů korun.

Každý, kdo se chce dostat na náměstí v Telči, které je na seznamu UNESCO, musí Velkou bránou bezpodmínečně projet. Vstupní brána do města je nyní na prodej. S majitelem mluvili reportéři televize Nova, před kamerou ale vystoupit nechtěl.

Přesná prodejní cena není dána, každopádně půjde o miliony korun. Město zatím nevyloučilo zájem o koupi. "Je to otázka jednání. Pokud bychom našli nějakou shodu, tak bychom o tom uvažovali," řekl starosta Telče Roman Fabeš (Nez.).

Předci majitele bránu před necelými dvěma sty lety koupili od města a dosud tam rodina i bydlela. V první poschodí brány je byt a pod ním nebytové prostory, kde býval obchod. Podle sousedů se ale v městské bráně leckdy kvůli projíždějícím i procházejícím moc nevyspíte.

Každopádně nový majitel bude muset zachovat průjezd na telčské náměstí. Brána by potřebovala novou střechu. Jakékoliv úpravy ovšem bude muset majitel konzultovat s památkáři.

"Vlastník památky je povinen na vlastní náklad o ní pečovat udržovat jí v dobrém stavu," sdělila Ilona Ampapová z Národního památkového ústavu Telč.

Po letech se letos v květnu podařilo prodat zámek v Panenských Břežanech, kde za války sídlil říšský protektor Reinhard Heydrich. Zájemce dal za něj 39 milionů, vyvolávací cena v dražbě byla 30 milionů korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality