Jak šmakuje Moravskoslezsko? Festival regionálních potravin

Gastrofestival V sobotu 10. srpna se v Karlově Studánce koná gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko, který potěší příznivce dobrého jídla, regionálních specialit a příjemné zábavy. Zde se budou také slavnostně předávat ocenění letošním vítězům soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Gastrozážitky lze navíc spojit s procházkou v malebném prostředí Jeseníků v nejvýše položených lázních ČR.

Budete-li v sobotu 10. srpna poblíž Karlovy Studánky, ať už jste místní nebo zde trávíte dovolenou, určitě si nenechte ujít gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko. V krásném prostředí horských lázní čeká návštěvníky plno dobrého jídla a regionálních specialit. Nebude chybět bohatý kulturní program, vystoupí skupina Mňága a Žďorp, Mirai a populární harmonikářka Vlasta Mudríková. Festival je ideální příležitost pro patrioty a příznivce gastroturistiky. Vyzkoušejte dobroty nejenom místního kraje, ale z celé Moravy. A pokud byste náhodou měli po vydatném ochutnávání výčitky svědomí z nadměrných kalorií, pomůže vám vycházka po malebném okolí.

Jak šmakuje Moravskoslezsko představí také letošní vítěze soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Právě zde se v sobotu ve 13.15  budou předávat certifikáty vítězům desátého ročníku klání.

Regionální potravina je prestižní značka určena pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

V současné době má značku Regionální potravina 410 produktů od 324 výrobců. V každém kraji ji může získat pouze 9 výrobků, za každou kategorii jeden, což zaručuje produktům výjimečnost. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

O značku, která je zárukou kvality, čerstvosti a jedinečnosti, se v Moravskoslezském kraji letos ucházelo celkem 98 produktů od 29 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě. Jedna kategorie zůstala neobsazena.

Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2019 získali tito výrobci a výrobky:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

Uzený bůček speciál

MACHAČ - MALOKAPACITNÍ JATKA s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Nevyhlášeno

3.

Sýry včetně tvarohu

HLAVNICKÝ TVAROH Z FARMY

Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice

4.

Mléčné výrobky ostatní

BIO Kozí jogurtové mléko

Vítkovská zemědělská s.r.o.

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Trvanlivé tyčinky CIBULOVÉ

HAVLÍK OPAL spol. s r.o.

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Větrník s čokoládovou polevou - bez lepku

Labumix s.r.o.

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK 11 pivo světlý ležák

SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Zelí s jablky a křenem

Jaroslava Fojtíková, Havířov

9.

Ostatní

Libavský MED KVĚTOVÝ

Dalibor Vranik, Budišov nad Budišovkou

 

Návštěvníkům přejeme příjemnou zábavu.

Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky