Stavebnictví - jak jej letos ovlivní povodně ?


PRAHA (ČIA) - Povodně v tomto roce ovlivní spíše strukturu požadovaných stavebních prací než jejich objem. Shodují se na tom ČIA oslovení představitelé velkých tuzemských stavebních firem. Oživení stavební výroby, které obecně znamenají katastrofy, lze podle nich očekávat spíše v příštím roce. Nepůjde ale o žádný raketový boom, protože peníze na renovace poničených oblastí budou z velké míry odčerpány z jiných projektů. "Následkem povodní se změní především struktura stavebních prací," uvedl mluvčí společnosti Subterra Pavel Stoulil s tím, že půjde především o infrastrukturu, rekonstrukci kanalizací, čističek, poničených vodních děl a renovaci zničeného domovního a bytového fondu.

Největší tuzemské firmy se začnou podílet především na renovaci poničené infrastruktury, zatímco obnova bytového fondu a menší rekonstrukce poskytnou podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka šanci spíše středním a menším podnikům.

V příštím roce lze očekávat podle oslovených mírné oživení stavební výroby. "Nepůjde ale o žádný boom, protože peníze z investic se přesunou do oprav," tvrdí mluvčí největší tuzemské stavební firmy IPS Skanska Arne Kejdana. Obavu z omezení investic sdílí i obchodně technický ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Michael Smola. "Myslím si, že vláda omezí rozsah investic. Asi se to nebude jmenovat balíček, ale v podstatě se bude opakovat situace před šesti lety," uvedl. Nemyslí si ale, že by omezení investic znamenalo stagnaci stavební výroby. Stavební firmy nedosáhnou podle něho díky povodním výrazného nárůstu zisků. "Řada zakázek bude s nízkým finančním efektem," uvedl s tím, že od firem by bylo krátkozraké snažit se na stavebních pracích v poničených krajích dosahovat  velkého zisku. Nemělo by se podle něho také zapomínat, že samotné stavební podniky utrpěly jen na svých zařízeních škody zhruba ve výši 1,8 miliardy korun.

V dlouhodobém horizontu by mohly velké firmy dostat zakázky na odkládaných stavbách a jiné se budou díky povodním stavět s rezervami, jejichž potřebnost povodně ukázaly. "Teď si například všichni uvědomili potřebnost obchvatu Prahy, který by mohl zabránit dopravním kolapsům v metropoli," uvedl mluvčí Metrostavu František Polák. S tím koresponduje názor mluvčího Subterry Pavla Stoulila. "Začnou se dynamicky rozvíjet a brát vážně takzvané stavby protipovodňových opatření. Začne se přemýšlet o kompletním přebudování infrastruktury s cílem odolat 100 a víceletým povodním," uzavřel Stoulil.

-hab-
-ph-,-jh-


Fotogalerie - Povodeň 2002 - celkový souhrn



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality