Letošní dovolená Čechů: oblíbené bylo Řecko, Turecko i Albánie

TNBiz, 10.9.2019
Albánii lze označit za novinku letošní sezóny

Hlavní turistická sezóna je u konce. Češi letos nejčastěji vyráželi do Řecka, Bulharska a na třetím místě se objevilo Turecko. Překvapila také nová destinace, a to Albánie. Ta se stala podle marketingových expertů novinkou letošní sezóny. Češi si nejvíce užívali all-inclusive nebo vyžadovali hotely u pláže. Velké množství jich zavítalo ale i do Chorvatska. Za prvních osm měsíců tam vyrazilo 4,7 milionů Čechů.

Jako každým rokem se Češi vydali během letní sezóny do zahraničí. Vybírali si především známe a oblíbené destinace, ale objevily se i některé novinky. "Žebříček zůstává v podstatě stejný. Na prvním místě je Řecko, poté Bulharsko a na třetím Turecko. To se stalo skokanem sezóny," řekl pro TN.cz Petr Šatný, marketingový ředitel CK Alexandria.

Jónské moře na západní Lefkadě

Češi ale letos hojněji navštěvovali i Albánii, která jim dříve nic neříkala. "Velmi mile překvapila Albánie, která se stala velmi oblíbená. Lze ji označit za novinku letošní sezóny," dodal Šatný. Nejvíce Češi požadovali zájezdy all-inclusive, animační programy pro své děti nebo hotely na pláži. To se prý ale oproti minulým sezónám nelišilo.

V létě také dávali přednost spíše bližším destinacím. Exotika je populární především v chladnějším období. Sezónu letos neohrozily ani problémy s boeingy. "Sezóna byla dobrá od začátku. Pak přišla komplikace s boeingy, ale naštěstí se ji podařilo vyřešit. Rozhodně letos dojde k nárůstu zájezdů. Lidé si je kupovali už od nabídek first minute," doplnil Šatný.

Letos jsme si užili také dovolenou v Chorvatsku. V prvních osmi měsících tam přenocovalo 4,7 milionů Čechů. Nejoblíbenějšími místy byl Dubrovník, Poreč, Split, Medulin nebo Rovinj. Podle chorvatského ministerstva cestovního ruchu zemi navštívilo o pět procent více turistů než v loňském roce, informoval potrál dnevnik.hr.

Chorvatským plážím jinak dominovali turisté z Německa. Těch k Jadranu dorazilo až 17 milionů. Dále do země přicestovalo 9,5 milionů Slovinců nebo 6,3 milionů Rakušanů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy