Cestování po Česku za jídlem: co kraj, to jiný gastro zážitek

Vyzkoušejte krajové speciality, stojí za to

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK - Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

ÚSTECKO

Rozhodnete-li se vydat na výlet do severních Čech, jistě vaše kroky povedou až k samým hranicím, do zalesněné a stálezelené oblasti Českosaského Švýcarska. Oblíbené Hřensko s Pravčickou branou nebo děčínský zámek ale nejsou jediná osvědčená místa, která stojí za návštěvu. Až vás procházky po městě a výšlap do kopců unaví, zastavte se v nedaleké rodinné cukrárně Expres v Dolním Oldřichově a dejte si vyhlášený Míša řez vyrobený z místních surovin. Můžete se vydat také na prohlídku skanzenu v Zubrnicích nebo si koupit něco dobrého na tradičních jarmarcích, třeba originální kozí a ovčí výrobky manželů Laušmanových z Farmy Držovice. Nás zaujal polotvrdý kozí sýr, kefír nebo ovčí jogurt s jablky a ořechy. A pokud vás zajímá, jaký je život mezi stádem několika desítek koz a ovcí, navštivte farmu osobně.

KRÁLOVÉHRADECKO

Pokud máte rádi přírodu a výšlapy, jistě v tomto kraji vyrazíte do Orlických hor nebo Krkonoš. Chcete-li se navíc něco zajímavého dozvědět, vydejte se na krkonošskou Cestu řemeslných tradic, která vede z Vrchlabí do polského Boleslavce. Prostřednictvím muzejních expozic či exkurzí se seznámíte s běžnými i méně obvyklými řemesly a některými místními specifiky. Na české straně najdete například Krkonošské muzeum v Jilemnici či Sklárnu Novosad a syn v Harrachově. Pokud vyrazíte na výlet do malebného Babiččina údolí, nezapomeňte zajet také do České Skalice. Kromě prohlídky školy, kam chodila malá Barunka, si v podnikové prodejně ZD Dolany můžete koupit čerstvý mošt nebo rovnou celý koš hrušek, švestek či jablek na koláč.

JIHOČESKÝ KRAJ

Jihočeském kraji najdete mj. Netěchovické zemědělské muzeum, kde si na vlastní kůži můžete vyzkoušet, jaké to je obdělávat půdu. Milovníky architektury jistě zláká zámek Kratochvíle a jeho renesanční zahrada s bylinnými záhony vysázenými do geometrických obrazců. Kousek odtud se pak zastavte na jednoho Hulváta dominipivovaru v Truskovicích. Tohle pivo zde vyrábí tradičním způsobem z truskovické vody, jihočeského sladu a žateckého chmele. Za daňky, živými i těmi na talíři, se můžete vydat na Farmu Dobré časy nacházející se pár minut pěšky od Jindřichova Hradce. V místní restauraci můžete ochutnat pokrmy z jejich chovu a domů si odvézt například delikátní paštiku z jelenů a daňků. Za návštěvu stojí také Statek u Misařů a ochutnávka šťavnaté Hovězí podkovy z mladých býčků.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Tento kraj není jen rodištěm ochránce jesenických hor děda Praděda, ale také místem, kde vznikl známý medový dort Marlenka. Nahlédnout do „kuchyně“ tohoto zákusku a ochutnat celou místní nabídku u kávy můžete v rámci prohlídkové trasy v Zákaznickém centru výrobce ve Frýdku-Místku. Expozici originálních loutek od malého skřítka Janíčka až po zkušeného a prošedivělého děda Praděda v nadživotní velikosti najdete zase v Janovickém zámku. Vydat se můžete i do tajuplného podzemí hradu Sovinec nebo do některého z unikátních místních mlýnů. Mlýn Kozlovice se honosí 250 metrů dlouhým náhonem s plně funkčním mlýnským kolem, což je určitě rarita, kterou jen tak nenajdete! Výlet si můžete osladit v Rýmařově, kde pod značkou fructusterrae najdete poctivé džemy a sirupy z ovoce z jesenického regionu. Kromě běžných druhů zde najdete i výrobky z angreštu, černé jeřabiny nebo třeba rakytníku.

PLZEŇSKO

Na Plzeňsko se nevydávejte jen kvůli pivu a vyhlášeným Chodským koláčům. Přestože tato tradiční sladká pochoutka dávno překročila hranice domažlického okresu, Plzeňský kraj nabízí i jiné poklady a pochoutky. Vynechat byste neměli malou rodinnou farmu v Janovicích nad Úhlavou, která se zabývá chovem afrického šneka. Jejich šnečí jatýrka a kaviár jsou opravdovou delikatesou, kterou hned tak někde neochutnáte. V Muzeu venkovských řemesel Mířkov se vrátíte do doby našich prababiček a pradědů, kdy se na statcích vše dělalo ručně nebo se spoléhalo jen na koňskou sílu. Nedaleko odtud pak stojí malá rodinná farma U řeky. Z bio mléka z vlastní produkce zde vyrábějí celou řadu sýrů – ochutnejte například pařený sýr – uzlík nebo zrající sýr s bílou plísní ŠÁDIN.

LIBERECKO

Ať už vás k návštěvě Libereckého kraje zláká Ještěd se svými úctyhodnými 1 012 metry, nebo podvodní svět pestrobarevných rybiček v nejstarší botanické zahradě v Liberci , vydejte se
i na místa, kde se věnují produkci kvalitních potravin a kde ví, jak na to. Přímo v Liberci najdete
Cukrářství a pekařství Růžodol, které se pyšní především ruční výrobou medovníkových dortů. Vyzkoušejte ten s kokosovým krémem a mandlemi! V případě deštivého počasí s dětmi jistě oceníte návštěvu supermoderního science centra iQLANDIA s planetáriem. Doporučujeme se také stavit na rodinné farmě Dolenec, kde chovají český strakatý skot na pozemcích CHKO Jizerské hory a podle původních receptur vyrábějí produkty z plnotučného mléka bez chemických a konzervačních látek.

STŘEDOČESKÝ KRAJ

V tomto kraji doporučujeme navštívit historický skvost, hrad Český Šternberk ze 13. století. Milovníci přírodních krás a zvířat zase ocení výlet do Kozí farmy Březí. Tato rodinná zemědělská ekofarma se zabývá výrobou ochucených sýrů, bylinkových pomazánek a kozího másla. Po předchozí dohodě se tam můžete vydat na krátkou exkurzi. Na Dýňové farmě v Bykoši se zase vše točí kolem dýní. Ztratíte tu hlavu nejen v magickém bludišti v kukuřici, ale také při ochutnávání laskomin z dýní. Vynechat byste neměli ani máslovické Muzeum másla, které je jediné svého druhu u nás. Osvěžit se na výletě můžete pramenem zdraví z Posázaví, který má říz – pivem Hubertus z pivovaru Kácov. Nebo zkuste za studena chmeleného nealkoholického Bakaláře z Tradičního pivovaru v Rakovníku oceněného značkou Regionální potravina.

OLOMOUCKO

Chcete mít nádherný výhled na panorama Beskyd? Vydejte se na zříceninu hradu Starý Jičín. Aby byl váš výlet vyvážený, sestupte na adrenalinovou výpravu do Zbrašovských jeskyní. Jako suvenýr si z Olomoucka zabalte do batohu marmelády či čatní, které vyrábí Viktorie Zemánková. Její poctivé výrobky jsou ochucené obvyklými i neobvyklými kořeními a vznikají pouze z ovoce a zeleniny pěstované bez použití chemických postřiků a hnojiv. Pozornost si zaslouží neobvyklý džem z černého rybízu s arónií. Pod tímto názvem se skrývají plody černého jeřábu, jež jsou ceněny pro vysoký obsah vitaminů a tříslovin. A pokud myslíte, že jsme zapomněli zmínit olomoucké tvarůžky, které proslavily tento kraj, není tomu tak. Pokud se o nich chcete dozvědět víc a ochutnat jedinečné tvarůžkové delikatesy, navštivte metropoli tvarůžků Loštice. V Tvarůžkové cukrárně ověnčené cenami v soutěži Regionální potravina si na nich můžete vybudovat i „závislost“.

ZLÍNSKÝ KRAJ

V kraji Tomáše Bati se to hemží architektonickými skvosty moderní i tradiční architektury. Představovat Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm jistě není třeba, ale slyšeli jste už o Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí, vesnici roku 2018? Částrekonstruovaného starého mlýna dnes slouží jako pivnice. Koho architektura nebaví, ten se může nechat okouzlit místními specialitami, třeba Biohermelínem zekofarmy Javorník. Jejich 200hlavé stádo se pase na kopcích Bílých Karpat, takže si vysokou kvalitou mléka můžete být jistí. Expozice v Muzeu lidových pálenic ve Vlčnově je zase věnována podomácké výrobě slivovice a ovocných destilátů a jejich historii na moravskoslovenském pomezí. Jasnou ukázkou této tradice je farma Veselý Grunt, kde na 22 ha v ekologickém režimu pěstují slivoně, hrušně a jabloně
a následně z nich vyrábí destiláty a povidla. Těm, kteří dávají přednost přírodě a výšlapům, doporučujeme vydat se na Vartovnu. Tato rozhledna stojí na stejnojmenném vrchu v nadmořské výšce 651 m. n. m. 

JIHOMORAVSKÝ KRAJ

Na Jižní Moravu se jezdí především kvůli dobrému vínu. Nezapomenutelným zážitkem je návštěva Vinařství Marcinčák v Novosedlech, jehož specialitou je výroba slámového vína
a přírodně sladkých vínekologickém režimu.
Pokud máte rádi aktivnější trávení volného času, zajeďte na Jáňův dvůr do malé romantické vinařské vesničky. Můžete tu přenocovat
v penzionu nebo kempu, projet se na kole, na koni či v bryčce, popít lahodné lokální víno
a ochutnat místní speciality. Pro čerstvé kozí mléko i sýrové speciality zajeďte do Sýrárny Jezeřany-Maršovice.
Doporučujeme zejména zrající kozí sýr Cabra al vino, který se po vylisování máčí v červeném víně. Pokud vás zajímá, jak se mele mouka, navštivte Jarošův válcový mlýn  ve Veverské Bítýšce. V této oficiálně uznané kulturní památce si můžete projít i taková místa, kam je za provozu návštěvám vstup přísně zakázán.

VYSOČINA

Na Vysočinu se gurmáni nevydávají za vysočinou, ale kvůli trhané paštice z Přeštíkaz Biofarmy Sasov nebohovězímu steaku z farmy Mitrovský dvůr, který v loňském roce v soutěži Česká biopotravina získal hlavní cenu poroty. Ekologická Biofarma Javořice Lhotka se zabývá chovem ovcí a včel a pěstováním ovoce a zeleniny. Během pobytu zde můžete ochutnávat zdejší produkty, jako třeba med, medovinu, ovocné mošty a likéry, ale také se zachumlat do kožešin nebo dek vyrobených z vlny ze zdejších ovcí. Potěšení všech smyslů, nejen chuťových pohárků, skýtá město Třebíč. Oči potěší překrásná bazilika chráněná seznamem světového dědictví UNESCO, mlsný jazýček zase dobroty z Dalešické cukrárny. Tato rodinná firma se řídí výstižným heslem: „Nejlepší sport je kafe a dort.“ V Dalešicích se nachází i pivovar s komínem, který si z filmových Postřižin pamatuje snad každý.

PARDUBICKÝ KRAJ

V kraji proslaveném perníkem nenajdete Perníkovou chaloupku, ale rovnou Perníkové hejtmanství. Tam se seznámíte s historií pardubického perníku, prohlédnete si výstavu perníků, uslyšíte vyprávění pohádky O perníkové chaloupce a zažijete návštěvu strašidelného pohádkového lesa. Vyzkoušet můžete i Perníkovou zmrzlinu se švestkovými povidly, kterou vyrábějí v Kuněticích. K dalším místním specialitám patří nadpozemsky znějící karfiol KVĚTÁK - Aerospace F1 od Vladimíra Slavíka ze Slatiny i vtipně pojmenované pivo Kujebák Malvaz 13% od Marka Mandíka z Vysokého Mýta. Že jste o Kujebákovi nikdy neslyšeli? Jedna z pověstí praví, že přezdívka Kujebák pochází ze jména hašteřivého křiklouna, vysokomýtského ševce Jakuba Kujeby. Jeďte ho vyzkoušet!

KARLOVARSKO

Projít se po kolonádě, koupit si lázeňskou oplatku a vydat se na rozhlednu Diana, to je karlovarská klasika. Cestou na sever, v údolí řeky Rolavy, ale najdete i jiné poklady. Třeba malou ekologickou farmu Kozodoj. Farma rodinného typu se nachází v blízkosti lesa a kromě živočišných bioproduktů a projížděk na koni nádhernou krajinou nabízí i výukové programy a dětské exkurze. Vaší pozornosti by neměl ujít ani Statek Bernard, centrum řemesel Karlovarského kraje. V rámci včelařské expozice si například díky virtuální realitě budete moci zkusit, jaké to je být na deset minut včelou. Vynechat v tomto kraji byste neměli ani malebné městečko Loket s majestátním hradem. Nezbytnou zastávku na něco sladkého si pak naplánujte v Galerii-cafe Loket. Ochutnat musíte nejen tradiční Loketské perníčky, ale také jejich tvarohový dort. Oba tyto výrobky právem získaly ocenění Regionální potravina.

Více tipů na výlety po našich regionech najdete na www.regionalnipotravina.cz/pro-spotrebitele/tipy-na-vylety.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky