Formule 1 v Šanghaji se prohánějí po polystyrenu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve stavitelství hraje pěnový polystyren (EPS) důležitou roli nejen jako široce využívaný izolační materiál, ale i jako spodní vrstva podkladu vozovek na málo únosném podloží. To je i případ závodního okruhu v Šanghaji. V roce 2004 se ho pro zpevnění měkkého podkladu na ploše 5,3 kilometru čtverečních použilo 200 000 kubických metrů. Bez něj by se při tom závodní okruh každým rokem propadl o několik milimetrů.

Využití EPS v silničním stavitelství

V Česku se pěnový polystyren v silničním stavitelství používá zatím ojediněle, především jako podkladová aplikace vozovek a ke zpevnění mostních nájezdů. V obou případech využívá své extrémní pevnosti při současné nízké objemové hmotnosti, což napomáhá k výraznému prodloužení intervalů oprav vozovky v porovnání s konvenčním postupem, kdy dochází k sedání zeminy. „Nízká hmotnost aplikace je způsobena tím, že obsahuje z celých 98 % vzduch. Mnoho testů při tom prokázalo jeho odolnost a pevnost při trvalém statickém i dynamickém zatížení,“ vypočítává pozitiva Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Pěnový polystyren dále prokazuje výbornou odolnost proti mrazu a hnilobě. Navíc se jedná o materiál s uzavřenými póry a velmi nízkou nasákavostí vody. Polystyren je také biologicky neškodný a neohrožuje spodní vodu.

Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie. Sdružení EPS ČR má 13 členů a reprezentuje většinu dodavatelů a zpracovatelů EPS v Česku. Členy sdružení jsou výrobci suroviny, výrobci EPS a další společnosti a odborníci z oblasti EPS působící v Česku a na Slovensku.

Více informací na: www.epscr.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba