Jak se bydlí ve městě a jak na venkově?

Při pořizování nového bydlení se lidé často rozhodují, jestli chtějí bydlet ve městě, nebo na venkově. Kromě typu nemovitosti je vhodné si rozmyslet i její velikost, stav a lokalitu, protože se od toho odvíjí i finanční zátěž – kupní hodnota obydlí, nutné úpravy nebo cena pojištění domácnosti a nemovitosti. Konečné rozhodnutí spočívá vždy na kupujícím, který by si měl všechna pro a proti předem zvážit.

 


Komfort a hluk velkoměsta

Centrum měst nabízí kulturní vyžití a blízkost občanského vybavení. Nevýhodou se je, že nabídka domů je většinou minimální. Naopak byty se zde shání snáze, a to i ty menší a starší. Díky jejich velikosti se dá ušetřit na měsíčních výdajích i na pravidelných jednorázových poplatcích, například na pojištění nemovitosti. Rozměrově menší bydlení často volí studenti, mladí pracující, či naopak tzv. městští senioři, kteří tu mají vše na dosah – přátele, bohatý sociální a kulturní život, nákupy i lékaře.

Vesnický klid

Pro život na vesnici se rozhodují mladé rodiny či páry, jenž touží více po klidu a přírodě než po uspěchaném velkoměstě. Senioři tu mají většinou své celoživotní přátele a klidný život. Ten tu plyne pomaleji, zato se musí obyvatelé vesnic více otáčet – za prací dojíždějí z větší dálky, za ošetřením, nákupy i restauracemi musí vyrazit do nejbližšího města. Venkov však nabízí levnější (i když svým způsobem namáhavější) bydlení, většinou v domku se zahradou, což mnozí cení více než peníze a městský ruch.

Satelit – na pomezí města a venkova

Touha po bydlení poblíž města v klidné atmosféře přírody dala vzniknout satelitům, novostavbovým vesničkám poblíž velkých měst. Mnoho lidí si takové bydlení nemůže vynachválit, jiným tu chybí lidská sounáležitost typická pro obyvatele venkova. Za vysokými ploty se majitelé domků leckdy až schovávají a často neznají ani své nejbližší sousedy. Výhodou je blízkost přírody i města se všemi jeho výdobytky, kam se dá dojet třeba už za 15 minut.

Malé město nabídne vybavenost i blízkost přírody

Na maloměstě se všichni znají a zdraví, prožívají spolu slavnosti i svátky a zároveň je tu o trochu větší anonymita než na vesnici. Sídlit v něm se jeví jako dobrým kompromisem mezi domem se zahrádkou na vesnici a velkoměstským bytem. V maloměstech bývají k dostání spíše byty, ale zeleň se většinou nachází v docházkové vzdálenosti několika minut. Hůře se tu však shání zaměstnání a práce bývá i o trochu hůře ohodnocená než ve větších městech.

Vhodnou lokalitu určuje životní styl

Při hledání správného místa k žití se lidé čím dál více rozhodují nejen podle ceny, ale i podle pozdějších nákladů na bydlení a samotné lokality. Město se více hodí pro činorodé a neposedné lidi, kterým nevadí obývat menší byt. V maloměstech a na vesnici lze zase nalézt ticho a klid, které mnohé lákají i za cenu fyzicky namáhavějšího způsobu života.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky