Obce renovují veřejná osvětlení, úspory mohou být značné

Modernizaci veřejného osvětlení se věnuje v poslední době čím dál větší pozornost. Zástupci měst a obcí se tak musí častěji vypořádat s tím, jak postupovat při rekonstrukci stávajícího osvětlení, nebo jak si poradit s realizací nových projektů. Zkušenosti Svazu měst a obcí ČR ukazují, že největším problémem je pro obce stále nedostatek financí. Podle odborníků by ale měly být také na pozoru z hlediska požadovaných norem a kvality. Například u svítidel z dovozu mimo EU není výjimkou, že údaje u nich uvedené nemusí být pravdivé.

S moderními svítidly dochází k úsporám

V Česku by mohlo být podle odhadů Ministerstva životního prostředí do konce roku 2021 přes šedesát tisíc energeticky a světelně šetrných pouličních lamp. Rostoucí zájem o moderní svítidla pro veřejná osvětlení eviduje i česká firma Modus, jen v loňském roce jich vyrobila na patnáct tisíc a z toho 80 procent bylo prodáno právě na tuzemském trhu.

„Celá řada obcí se snaží postupně přecházet na svítidla s co možná nejnižší energetickou náročností. Stále se však vyskytují takové, které používají méně energeticky výhodná svítidla, zejména proto, že nemají dostatek financí na výměnu. Přitom s moderními svítidly mohou dojít k úsporám i v desítkách procent,“ potvrzuje trend také Alexandra Kocková ze Svazu měst a obcí.

S nedostatkem financí se proto snaží vypořádat různé dotační programy státu. Jak ale ukazuje praxe, finanční náklady nemusí být hlavním problémem při výběru nového či rekonstrukci veřejného osvětlení v obcích. Jejich zástupci by měli brát na zřetel i splnění konkrétních požadavků na technické normy zaručujících například správné osvětlení komunikace nebo fotobiologickou bezpečnost obyvatel. „V praxi se bohužel velice často stává, že v nabídkách jsou uváděny nepravdivé technické údaje o svítidlech, které chce dodavatel umístit v obci, proto je vhodné, aby tyto technické parametry byly potvrzeny autorizovanou institucí,“ popisuje zkušenosti Daniel Berka z Elektrotechnického zkušebního ústavu (EZÚ), který poskytuje certifikace i svítidlům určeným pro veřejná osvětlení.

V takových případech se může například ukázat, že svítidla mají menší než deklarovanou účinnost. „Problémem může být i jejich kratší životnost či případné reklamační řízení, kdy u svítidel vyrobených mimo Evropskou unii může jít o velmi komplikovaný proces s nejistým výsledkem,“ upozorňuje Jan Kavka, obchodní manažer společnosti Modus, která je předním českým výrobcem kancelářských, průmyslových a svítidel pro veřejná osvětlení.

Přitom na českém trhu se obecně vyskytují právě i svítidla s původem mimo Evropu. Z toho je podle zkušeností EZÚ největším výrobcem takového zboží Čína. „Při dovozech těchto výrobků a uvádění na trh je velkým problémem neznalost problematiky ze strany dovozců, kdy čínský výrobce k výrobkům dodává deklarace o shodě výrobku s EU direktivami. Problém, který tímto vzniká, si dovozci neuvědomují,“ říká Daniel Berka z EZÚ, podle kterého jde o příčinu nevyhovujících výsledků zkoušek třeba v testech odolnosti proti vodě či prachu.

Při výběru nového veřejného osvětlení by se vedle technické stránky měla stejná pozornost věnovat i projektovému řešení. „Pořídit vhodná a kvalitní svítidla je jedna věc, velmi důležité je ale také vlastní projektové řešení. Doporučujeme jej svěřit do rukou ověřených odborníků, kteří mají zkušenosti s výpočty osvětlení pro konkrétní místa instalace svítidel,“ doplňuje Jan Kavka ze společnosti Modus s tím, že většina z jejich vyrobených svítidel pro veřejná osvětlení již využívají LED technologii. Například běžně používané svítidlo se 150W sodíkovou výbojkou je možné nahradit svítidlem LED s příkonem 70 až 90W.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika