Nové byty ve finském stylu: v projektu Suomi Hloubětín vzniká devátá etapa Vantaa

Jana Brožková, 4.11.2019
Projekt Suomi devátá fáze Vantaa V nové rezidenční čtvrti Suomi Hloubětín jsou aktuálně ve výstavbě etapy Lahti, Salo, Porvoo a Pori. Nyní se navazuje již devátou, předposlední fází Vantaa, která zahrnuje čtyři domy s celkem 104 nízkoenergetickými jednotkami ve finském stylu. Její dokončení developer plánuje na jaro roku 2022.

„S projektem Suomi Hloubětín pokračujeme podle plánu. Nyní právě kolaudujeme čtvrtou etapu Lahti, která už je zcela vyprodaná. Velký zájem je i o bydlení v dalších domech ve výstavbě. Po deváté fázi Vantaa nás příští rok čeká už jen zahájení poslední etapy Tampere. V roce 2020 chceme také začít se sousedním polyfunkčním projektem Lappi Hloubětín, kde vznikne celkem 260 bytů a zhruba 3 500 m2 komerčních ploch," komentuje obchodní ředitelka YIT Stavo Dana Bartoňová.

Suomi Hloubětín vyrůstá v deseti etapách téměř 900 bytů. Devátá z nich, Vantaa, zahrnuje čtyři pěti- až šestipodlažní domy s celkem 104 jednotkami v dispozicích od 1+kk po 5+kk o velikosti až 144 m2. Rozmístění budov je analogií klasického městského bloku, kdy mezi nimi vznikne polosoukromý prostor se zelenými plochami a drobnými herními prvky. „Kromě vyšší míry bezpečí tato patia nabízejí příjemné místo pro sousedská setkávání a navazování dobrých vztahů, které jsou pro spokojené soužití velmi důležité. Kromě kvalitně provedených bytů do projektů začleňujeme další prvky, jež lidem zpříjemní bydlení. Aby nemuseli řešit, kam s kolem či kočárkem, bude také v etapě Vantaa kočárkárna a prostor pro mytí kol a psů,“ popisuje Dana Bartoňová. Společné podzemní podlaží pod budovami je určené pro parkovací stání a sklepy. V celém areálu Suomi Hloubětín nebude chybět bohaté rekreační vyžití, například cyklostezka, relaxační zóny či drobná sportoviště.

O architektonické řešení se tradičně postaralo studio Loxia Architectes Ingenierie. Domy z etapy Vantaa jsou navržené v duchu moderní architektury s nádechem severského stylu, založené na čistých, přímých liniích a tvarování fasád pomocí polozapuštěných balkonů, teras a ustoupených podlaží. Základ budov, jejž tvoří omítka bílé barvy, oživují v ustoupených a nárožních částech barevné fasády s šedým akcentem, který ladí s odstínem oken, klempířských prvků a zábradlím balkonů.

S ohledem na tradice pocházející z Finska, se klade velký důraz na přírodu a soužití s ní. V rámci projektu Suomi Hloubětín revitalizovala přilehlou říčku Rokytku a její okolí. Ve spolupráci s Odborem ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Prahy vytvořila novou říční nivu, ale také meandry a retenční lagunu. Nově rekultivovaná část Rokytky je osázena vodními rostlinami. Meandry a nově vzniklé biotopy pak poskytnou útočiště například obojživelníkům, ptákům i drobným rybám.

SHRNUTÍ: NOVÁ REZIDENČNÍ ČTVRŤ SUOMI HLOUBĚTÍN V KOSTCE 

Lokalita: Praha 9 – Hloubětín v sousedství říčky Rokytky, mezi ulicemi Kolbenova, Kbelská a Poděbradská s veškerou občanskou vybaveností. V blízkosti jsou zastávky metra Kolbenova a Hloubětín. 

·         Jednotlivé etapy Suomi Hloubětín jsou pojmenované po finských městech (Espoo, Oulu, Turku, Lahti…) a nově vzniklé ulice ponesou jména významných finských osobností z oblasti kultury, architektury a vědy (Waltariho, Saarinenova, nám. A. Aalta, park Janssonové...).  

·         Počet etap výstavby: 10  

·         Celková rozloha: více než 9 hektarů 

·         Celkový počet bytů v 10 etapách: téměř 900 bytů 

·         První etapa (Espoo): 149 bytů, kolaudace září 2017  

·         Druhá a třetí etapa (Turku a Oulu): celkem 196 bytů, kolaudace podzim 2018  

·         Čtvrtá etapa (Lahti): 104 bytů, zahájení listopad 2017, plánovaná kolaudace listopad 2019 

·         Pátá etapa (Salo): 101 bytů, zahájení květen 2018, plánovaná kolaudace září 2020 

·         Šestá etapa (mateřská škola): plánované dokončení 2021 

·         Sedmá etapa (Porvoo): 60 bytů, zahájení květen 2018, plánovaná kolaudace září 2020 

·         Osmá etapa (Pori): 82 bytů, zahájení březen 2019, plánovaná kolaudace únor 2021 

·         Devátá etapa (Vantaa): 104 bytů, zahájení listopad 2019, plánovaná kolaudace jaro 2022

·         Desátá etapa (Tampere): 68 bytů, zahájení v roce 2020 

Dokončení celého areálu Suomi Hloubětín včetně parku a jeho vybavení je plánováno na přelom let 2022/2023

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba