Tillandsie: půvabné rostliny, které nepotřebují půdu

Svět jako v kapce rosy Znáte závěsná aerária? Slouží jako skleněný obal na rostliny, který svým nenápadným vzhledem krásně dekoruje interiér. V zimních měsících navíc rostlinu ochrání před vysušením, i když občas přetopíte.

Pokojové rostliny nemusí být jen v květináči. Díky „obalovému designu” skleněných aerárií si můžete s umístěním některých z nich více pohrát a ozdobit interiér zelení i jinde než na stolcích a parapetech. Ručně foukaná aerária jsou navíc z českého skla a každý kousek je originál.

Tillandsie: rostliny, které nepotřebují půdu

Aerária mají tvar slzy se špičkou nahoru i dolů, kapky nebo koule. V Zahradě na niti si můžete vybrat vlastní aerárium podle tvaru a velikosti. Zvolit si tu můžete i rostlinu, kterou do něj umístíte. Na výběr máte exotickou tillandsii, sukulenty, mech nebo třeba orchidej.

V zimě se však do aerária nejvíc hodí nenáročná tillandsie, přezdívaná díky své „superschopnosti” přežít prakticky jen ze vzduchu vzdušná rostlina. V nabídce Zahrady na niti je 8 druhů tillandsií. Péče o ně není nijak komplikovaná. Stačí je párkrát do týdne porosit destilovanou, převařenou nebo nejlépe dešťovou vodou, která nezanechá kapky na skle a neucpe rostlinám póry vodním kamenem.

Tillandsie jsou nenáročné rostliny. Potřebují dostatek světla, ideálně rozptýleného s občasným sluncem.

Tillandsie můžete kamkoliv položit či přidrátkovat a dají se s nimi vytvořit úžasné rostlinné dekorace. 

Zeleň, která zvládne přetopené byty i chladnější místnosti

Zimní měsíce bývají kvůli topení pro pokojové rostliny náročné. Aerárium však na rozdíl od květináče vytváří kolem tillandsie příhodné mikroklima a udržuje tak životodárnou vlhkost vzduchu. To je obzvlášť důležité během chladnějších měsíců, kdy přetopené a vysušené místnosti dávají pokojovým rostlinám zabrat často mnohem víc, než chlad nebo úbytek denního světla.

Svět jako v kapce rosy 

Rostlinná aerária vytváří půvabné mikrosvěty jako v kapkách rosy. Hodí se i do toho nejpromyšlenějšího designového bytu, protože skleněný obal ladí s každým materiálem. Aerária navíc potěší i ty, kdo odmítají řezané rostliny kvůli jejich dopadu na životní prostředí.

•••

Neobyčejné květinářství zahradní architektky Lenky Hrubé s nejen levitujícími rostlinami Zahrada na niti vzniklo v roce 2011 jako česká odpověď na japonské kokedamy. Postupně se rozšířilo o závěsná aerária a jejich stojací varianty, terária. Na krátkodobé trendy se však v Zahradě na niti nehledí. Zato se klade důraz na odpovědnost, udržitelnost a odvahu dělat si věci po svém.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry