Ekologické bydlení je zdravé, šetrné a stále oblíbenější

Jana Brožková, 30.11.2019
Kvalitní budovy v energeticky úsporném standardu


Celou společností dnes rezonují témata ochrany životního prostředí a zdravého životního stylu. S tím samozřejmě úzce souvisí zvýšený zájem o kvalitu vnitřního prostředí v budovách, ve kterých žijeme nebo pracujeme. K rozšíření obecného povědomí o tzv. zeleném – tedy zdravém a ekologickémbydlení výrazně přispěla i legislativní úprava, podle níž nedostane od 1. ledna 2020 povolení ke stavbě žádný rodinný dům nesplňující kritéria energeticky úsporného standardu. Jaké vlastnosti by tedy měl tento typ bydlení mít? 

Povědomí o výhodách environmentálně šetrného bydlení roste nejen mezi odborníky, ale také širokou veřejností. Kvalitní budovy v energeticky úsporném standardu nabízí nejen zdravé vnitřní prostředí se stabilní teplotou a vlhkostí, ale rovněž výrazné snížení spotřeby energií a minimalizaci emisí škodlivých látek do ovzduší. Tím, že využívají obnovitelné zdroje totiž šetří životní prostředí a přispívají ke snižování závislosti České republiky na fosilních palivech. „Realizace zdravého a šetrného bydlení, ve kterém budou žít lidé v souladu s přírodou je jednou z našich priorit. Z této myšlenky vycházel i návrh projektu Bidli v Rodově, jehož druhou etapu jsme nedávno uvedli na trh. Maximální využití přírodních materiálů a obnovitelných zdrojů nám umožnil samotný typ zdejších rodinných domů – dřevostavby s propracovaným fotovoltaickým systémem. Velký důraz jsme navíc kladli také na optimální umístění domů na pozemku, správné zónování místností jednotlivých bytů vůči světovým stranách nebo montáž izolačních oken s trojskly, “ říká Roman Weiser, ředitel developmentu a investic do nemovitostí společnosti BIDLI holding. 

Moderní ekologické dřevostavby s nízkou spotřebou a komfortním interiérem

Rezidenční areál bude tvořit 194 bytových jednotek, rozmístěných v dvoj- a trojdomech, řadových domech, případně v solitérním rodinném domě. Celý komplex doplní předzahrádky jednotlivých bytů, zahrady rodinných domů a multifunkční sportovní hřiště. Všechny budovy v projektu jsou koncipované jako dřevostavby s roční měrnou spotřebou tepla na vytápění pouze 15 až 50 kWh/m2 a propracovaným systémem moderních materiálů a technologií. „Naše dřevostavby mají velmi dobré tepelně-izolační vlastnosti při relativně tenké konstrukci obvodového pláště, a je proto možné je velmi rychle a efektivně vyhřát na požadovanou teplotu. Sendvičová konstrukce z tvarově stálých KVH hranolů ze smrkového dřeva totiž neakumuluje teplo a nedochází tak ke zbytečnému plýtvání energií. Její důležitou součástí je minerální izolace s parozábranou proti kondenzaci vodní páry z teplého interiéru, která zároveň přispívá k akustickému komfortu ,“ komentuje vlastnosti sendvičové konstrukce Petr Matas, ředitel výroby a realizace společnosti BIDLI Stavby. Ten zároveň dodává, že výhodou moderní dřevostavby je i rychlost její realizace, dlouhá životnost a stabilní podmínky v interiéru, který se v létě nepřehřívá a v zimě naopak rychle vytopí. Díky možné integraci systému chytré domácnosti lze navíc ovládat vytápění každé místnosti zvlášť podle aktuální potřeby tepla, a to i přes aplikaci v mobilu, a ušetřit další náklady na energie.

Fotovoltaika na střechách šetří přírodní zdroje i peníze

Sendvičová konstrukce jednotlivých domů se promyšleně snoubí s efektivním systémem udržitelných materiálů a technologií, jenž je šetrný k životnímu prostředí. Ten zajišťuje komfortní vnitřní prostředí a výraznou úsporu provozních nákladů,oproti platbám v klasickém panelákovém bytě 3+kk. Základním prvkem celého systému jsou fotovoltaické panely od společnosti S-Power Energies integrované přímo do střešní krytiny, jež šetří přírodní zdroje a umožňují napájení spotřebičů elektrickou energií a následné využití jejích přebytků k ohřevu vody. „U vyšší varianty fotovoltaické elektrárny je navíc možné akumulovat přebytky energie do baterií a zvýšit tak svou nezávislost na elektřině ze sítě i při výpadku proudu nebo špatném počasí,“ konstatuje zakladatel společnosti S-Power Energies Jaroslav Šuvarský. Další součástí systému jsou zdroje vytápění s rychlým náběhem tepla: přímotopné konvektory, nebo odporové topné rohože.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba