Nový zákon o realitním zprostředkování - otázky a odpovědi

 Níže naleznete odpovědi na otázky, se kterými se v posledních dnech na společnost M&M Reality obrací řada novinářů a které se týkají chystaného zákona o realitním zprostředkování. Na dotazy odpovídá majitel společnosti M&M Reality Petr Morcinek.

1) Jak hodnotíte zákon, který by měl platit od příštího roku?

Po přijetí zákona bude mít realitní trh určité právní mantinely a snad se časem i očistí od nekvalifikovaných či nepoctivých makléřů. Pro nás, jako pro každý podnikatelský subjekt, jsou stěžejní jasné podmínky, to, že víme, na čem jsme a s čím musíme pracovat. Dostatečné pojištění či podmínka kvalifikace, platné napříč celým trhem, jistě mají svůj smysl.

2) Jsou v tomto zákoně podle vás i nějaká problematická místa?

V rámci odborných diskusí jsme upozorňovali na problematiku finančních úschov, respektive toho, že budou-li omezeny či zakázány úschovy přímo u realitních kanceláří, přijdou klienti o jedinou bezplatnou variantu této služby. Podoba finančních úschov, jak ji „umožňuje“ schválený pozměňovací návrh, který měl být kompromisem pro RK, je ve skutečnosti zákazem. Zahrnuje například formulaci, že realitní zprostředkovatel nesmí službu nabízet, a to v kombinaci s podmínkou, že klient musí podepsat speciální žádost o úschovu. V čem spočívá smysl takového opatření? Jedině ve snaze omezit počet úschov u RK, i přesto, že tedy mají být díky novým pravidlům, které pozměňovací návrh zavádí, bezpečným „kompromisem“.

Dle našeho právního názoru RK nemohou službu nadále poskytovat. Z tohoto důvodu prudce naroste počet úschov u advokátů, notářů a bank, kteří si za tuto službu účtují poplatky 5 až 20 tisíc korun. Což v konečném důsledku bude znamenat zdražení služby pro klienta.

Z pohledu naší společnosti ale ani tato změna neznamená problém a nastavujeme procesy tak, aby se klientům společnosti M&M Reality vlivem nových pravidel realitní obchody zbytečně neprodražovaly a neprotahovaly.

Za otázku stojí, zda je šťastně zvolena účinnost od začátku roku 2020, tedy v řádu týdnů, přičemž některé změny, kterým se trh bude muset přizpůsobit, se do zákona vkládaly na poslední chvíli. Bude to velmi náročné.

3) Co bude zákon znamenat přímo pro vaši společnost?

M&M Reality holding nemá v praxi problém s žádnou podmínkou, kterou zákon na realitní zprostředkovatele klade. Samozřejmě se budeme muset na nová pravidla adaptovat, což v rámci společnosti o 2 500 zaměstnancích představuje kus práce, ale jsme na to připraveni.

­­­­­­­­­­­­­­



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality