Nové bydlení v Praze: nízkoenergetická Primátorská ve vysokém standardu

Jana Brožková, 17.12.2019
Nízkoenergetický dům se 48 bytovými jednotkami

Ateliér Masák & Partner dokončil na Praze 8 výstavbu rezidenčního projektu moderního bydlení v Praze. Nízkoenergetický dům s počtem 48 bytových jednotek nabízí velmi úsporné bydlení ve vysokém standardu.

Projekt Bytový dům Primátorská v Praze Libni, jehož zadavatelem je developerská společnost Prime Build, nabízí celkem 48 rezidenčních bytů. Dominantou jejich interiérů je nenápadná architektura propojující funkčnost a estetiku. Protipožární skleněná zábradlí umožnila zvětšit okna nad běžný standard a dát rám až na podlahu. Tím se celý vnitřní prostor otevřel a prosvětlil. Pětipodlažní betonová budova nabízí více než 5,5 tisíce m² prostoru, obytných asi 2700 m². Spektrum bytových dispozic je od garsonky až po 4 + kk.

Budova je držitelem ocenění B+ PENB (Průkaz energetické náročnosti budovy), za energetickou úspornost je v úzkém výběru pro přidělení ocenění zlatý SBtool. Tento evropský nástroj pro vyhodnocování energičnosti staveb zohledňuje i socio-ekonomické vstupy a okolí samotného objektu.

Navržené byty se vyznačují nejvyšší kvalitou materiálů a vybavení. Architekti při stavbě použili kromě betonu, skla a kovu také dubové dřevo na italské dveře nebo podlahy. Skleněné zábradlí je využité jak v interiéru, tak exteriéru bytového domu .

Bytový dům Primátorská má dvě podzemní podlaží, kde se nacházejí parkovací stání a ke každé domácnosti náleží i sklep. Dominantou budovy jsou balkony a terasy, které spolu s posuvnými velkoplošnými okny nabízí pohledy do sousedního parku Pod Korábem. Architektura se vyznačuje čistotou právě ve vztahu k okolí.

Na úpravě společných částí se podílel Petr Krátký z UMPRUM. „Přáním zadavatele bylo dotvořit charakter interiéru, který se skládal hlavně z materiálů použitých k samotné stavbě, zejména betonu. Při navrhování jsem šel ale dále a realizovaná varianta slouží obyvatelům také jako orientační systém ,” přibližuje Krátký, který v bezprostředním okolí výtahů umístil dekor listí stromů pro lepší orientaci.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba