Česko stále trápí chřipková epidemie, kde je situace nejhorší?

TNBiz, 14.2.2020

V Česku nadále probíhá plošná epidemie chřipky, i když podle ministerstva zdravotnictví nemocných ubývá. Nejvyšší nemocnost je v Moravskoslezském, Jihomoravském a Plzeňském kraji.

Oproti minulému týdnu klesla celková nemocnost akutních respiračních infekcí včetně chřipky o 15,6 procent. "I přes pokles nemocnosti však nadále probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR," uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Nejvyšší nemocnost je podle ministerstva zdravotnictví v Moravskoslezském, Jihomoravském a Plzeňském kraji. Situace je však stále vážná i v jiných krajích. Nejlépe jsou na tom Středočeský, Pardubický, Olomoucký kraj a Praha, kde je 501 - 1000 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Pokles nemocnosti úřady zaznamenaly ve všech krajích a všech věkových skupinách. Výjimkou jsou lidé nad 65 let, kde se údaje téměř nemění.

"Doporučujeme občanům - pokud možno - vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména dodržovat základní hygienická pravidla, jako je kýchání do kapesníku a umytí si rukou po cestě hromadnou dopravou," radí Gottvaldová.

"Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitaminů. Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál. Je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit," dodala.

Chřipková epidemie probíhá ve většině evropských zemí. Téměř ve všech (včetně České republiky) převažuje chřipka typu A. Pouze čtyři státy hlásí převahu typu B. V osmi zemích cirkulují oba typy.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy