Myčka nádobí je dobrý pomocník a dnes obvyklá součást vybavení domácnosti

REKLAMA       Inzerce, 17.2.2020

Není to dávno, kdy myčka nádobí byla spíše nadstandardem ve vybavení domácností. Například výzkum ČSÚ, šetření Energo z roku 2015, uvádí, že byty jsou v průměru 36,5 % vybaveny myčkou, která je přibližně 5,4 roku stará. Menší podíl myček je v bytech v bytových domech, než v rodinných domech, zato jsou novější.

Dnes už myčka patří k běžnějšímu vybavení domova. Vždyť komu by se chtělo stát poměrně dlouhou dobu u dřezu a omývat kus po kuse špinavé nádobí… Pro někoho je to možná činnost až meditační, ale pro většinu záležitost spíše nepříjemná a náročná na čas. Pořídit si myčku dnes už není luxus, naopak mytí v myčce je celkově úspornější, než ruční mytí. Je pravda, že před samotným spuštěním programu musíte přípravě věnovat o maličko více pečlivosti, než když skládáte nádobí do dřezu – odstranit zbytky jídla (nejlépe stěrem, ne oplachem – to podle některých odborníků může snížit účinnost mytí v myčce), věnovat pozornost uspořádání nádobí v myčce, vložit do myčky tabletu nebo tekutý prostředek… ale do dřezu také nedáváte nádobí se zbytky od oběda, dáváte si pozor, aby se při vršení do dřezu nerozbilo, a na houbičku kápnete saponát. U myčky možná musíte jen být trochu bedlivější.

Ušetříte tím nejen vlastní čas a práci, kterou myčka odvede za vás, ale při správném užívání myčky – volbě vhodného programu a využívání kapacity (tedy pokud ji nespouštíte málo naplněnou) – i vodu. Co se energie týče, dnes všechny tyto spotřebiče jsou určitě alespoň energetické třídy A, ale spíše vyšší.

Asi nejdůležitějším kritériem u výběru myčky je prostor. Pokud kuchyni teprve plánujete, pak se můžete mezi modely standardní šíře a užšími modely rozhodnout, nebo pro model vestavný či volně stojící. Pokud myčku chcete pro jiný, specifický prostor, můžete volit dokonce stolní typ myčky. Ten je vhodný třeba pro kanceláře, nebo pro malou domácnost či na chatu jako výpomoc.

Důležitým hlediskem ale není jen velikost myčky, ale především její kapacita, která se obvykle udává počtem sad (tedy přibližně soupravou talířů, sklenic a příborů, pokud byste si dali od polévky po dezert a kávu, ovšem bez hrnců a pánví). Při správné volbě programu má smysl myčka i pro single domácnost – pokud zvolíte modely s programy pro poloviční náplň nebo rychlé mytí (party program), nebo prostě neradi myjete nádobí a pořídíte si více talířů, i pro takovou domácnost má myčka smysl.

Šikovnými vychytávkami jsou funkce Aquastop (zajišťuje proti úniku vody), dětská pojistka, nebo odložený start.

Aby se vám s myčkou dobře bydlelo, je dobré sledovat při výběru modelu také hlučnost, kterou výrobce u daného modelu – tiché uvádějí 40 dB, hranice komfortu je přibližně 50 dB, ale 60 dB už by překročena být neměla.

Když se tedy rozhodnete myčku si pořídit, potichu za vás odvede tu práci, které se většina z nás ráda vyhne, ušetří váš čas i ruce a umožní vám věnovat se něčemu úplně jinému, než je zdlouhavé mytí nádobí.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně