Kámen, nůž (ky), nerez - Studio archicraft a značka 54° vytvořili neobvyklé spojení designu, profesionální kuchyňské techniky a architektury

Redakce, 11.5.2023
 

Ve světě módy je zcela běžná spolupráce jednotlivých výrazných značek, kdy vznikají zajímavé limitované edice, ve světě designu a architektury se takové spojování silných brandů za účelem uvedení nějaké zajímavého fusion produktu prozatím moc často nepraktikuje. Víme ale o jedné české výjimce. Architektonické studio archicraft se spojilo s odborníkem na varné i chladící technologie do profesionálních kuchyní i soukromých prostor a společně uvádějí kuchyni Profi Family – unikátní kuchyňské prostředí, kde se snoubí elegance, funkčnost a design. Společně vytváří soulad dokonalosti interiéru a spotřebičů, kdy se profesionální technika stává elegantní součástí kuchyně.

DNA obou společností si je velmi blízko. Spojuje je profesionalita, nekompromisní kvalita, praktičnost a stylová svébytnost. Což jsou kvality racionální. Když bychom měli mluvit o těch emocionálních, k těm patří vyrovnané ego, sexappeal a láska k dobrým ingrediencím, těm gastronomickým, i stavebním a designovým. Cílem společného projektu studia archicraft a značky 54° je vytvoření unikátního kuchyňského prostředí se zakomponovanými profesionálními kuchyňskými přístroji tak, aby byly zachovány ergonomické a funkční parametry, podobně jako v gastro provozu , ale současně tím interiér neutrpěl, a naopak získal punc luxusu.


 

Takový úkol spojit zdánlivě nespojitelné, zní jako velký oříšek. Jak integrovat do luxusního a elegantního interiéru profesionální kuchyňské spotřebiče, oplývající technickým nekompromisním výrazem? Jak spojit různorodé prvky, jakou je chladná, nerezová technika, s vybranými materiály, s nimiž se pracuje v prémiových domácích kuchyních?

Dvojí řešení je polopatické – buď přístroje schovat za nějaká dvířka, což je škoda, nejen protože se jejich cena pohybuje v řádu statisíců, nebo stylu technických spotřebičů přizpůsobit celý „look“ kuchyně. Navrhnout ji tedy také z nerezu. Studio archicraft ovšem jde vlastní , sofistikovanou cestou: „Kuchyně industriálního stylu se bohužel hodí jen do některých prostor a domů či vil. Ne všechny mají ducha brutalistního loftu. Ne všichni nároční klienti navíc takový styl preferují. Takže jsme se rozhodli charakter výrobků sice přiznat, ale jinak, než bývá zvykem. V návrhu je s hlukujeme do tří objemů – dvou nástěnných boxů, kterým říkáme hnízda, a varného bloku. Jsou to samostatné prvky s nerezovým opláštěním, které s přístroji ladí a hmota proto působí jednolitě a harmonicky. Zbylé vybavení, které tvoří kuchyňská linka (lednice je do ní vestavěn á už běžným způsobem) a barová deska se dřezem, je naopak provedeno v luxusních materiálech a strukturách, jako je tmavá dřevěná dýha, polo matný barevný lak na kovových částech a přírodní kámen. Pro produktovou řadu spotřebičů, kterým není upírána jejich síla a výkon, tvoří to pravé decentní a kultivované pozadí, na jehož zemitém základu vyniknou. Tím, že jsme rozehráli akord takovýchto rozličných povrchů, které se ale navzájem doplňují a podporují v efektu, jsme dosáhli toho, že profesionální technika už nepůsobí v domácí kuchyni jako cizorodý prvek, surový, zatím neopracovaný sourozenec designového vybavení, ale naopak jako jeho krásná elegantní součást. Přístroje v návrhu studia archicraft vypadají jako stříbrný šperk kuchyně“ vysvětluje Miroslav Krátký, zakladatel.

 

Smyslem projektu  je souznění dokonalosti interiéru a spotřebičů. Láska k vaření se nesmí podřizovat pouhé estetice trendových kuchyní, je třeba jít dále, a hlouběji. Tato koncepční kuchyně je hledáním bodu, kdy se trajektorie myšlení nadšeného kuchaře protne s vůlí architekta v jednom úžasnému interiéru.

 

Skříně vysoké sestavy jsou otevřené a umožňují rychlé pohyby bez zábran. To vše je podpořeno jasnou a velmi přehlednou strukturou všech celků (vaření, příprava, mytí atd.) a je tak vyloučen zmatek. V boxu 1 je integrovaný konvektomat, šoker s vakuovým balením a také udržovací skříň, boxu 2 pak sodobar a vestavná vinotéka. Konfigurace to není definitivní, navržené řešení je jen ukázkový příklad, jakým způsobem umí studio archicraft  se spotřebiči a plánem kuchyně pracovat. Navržená dispozice spolu s dominantním nerezem a materiálovou a barevnou paletou je variabilní, dosáhnout lze různých vzhledových řešení.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně