Jak se v manželství nehádat kvůli penězům

Svatební sezóna se blíží, snoubenci plánují a sní o svém budoucím životě. O společných financích však mluví málokdy. Přitom hádky o peníze bývají jednou z nejčastějších příčin rozvodů. Přinášíme vám patero rad, jak v manželství řešit finance v klidu:

1. Stanovte si společné cíle

Na začátku si ujasněte, jak chcete řešit zásadní věci a jak je zaplatíte. Kde chcete bydlet, kolik chcete mít dětí, jak si představujete svůj život ve stáří. Je dobré se o těchto věcech předem bavit a snažit se sladit představy o společném životě.

Po stanovení velkých cílů, si stanovte i ty menší, které zároveň slouží jako odměna a podpora vašeho manželství. Takovým menším cílem může být třeba pěkná dovolená. Na tyhle cíle si vzpomeňte pokaždé, když děti budou chtít třeba nový sliz. Právě na častých drobných výdajích v rodinách utíká nejvíce peněz.

2. Sledujte výdaje

Můžete používat papír nebo aplikaci v telefonu, která vám pomůže společně sdílet informace o všech výdajích. Takových aplikací je k dispozici spousta, např. Spendee nebo Rodinný rozpočet do kapsy. Oba byste měli mít přehled o pravidelných platbách i mimořádných výdajích.

3. Mluvte spolu. V klidu!

Jednou za čas byste si měli společně v klidu sednout a projít si své finance. Nemusí to být příjemné, ať už jste na straně šetřílka nebo utráceče. Snažte se najít kompromis a oba ho přijmout za svůj.

4. Plaťte první sobě

Hned potom, co vám oběma přijde výplata, dejte část sami sobě. Uložte desetinu peněz stranou, třeba na spořicí účet, kam nemáte snadný přístup. Když budete s šetřením čekat, co vám na konci měsíce zbyde, nic moc neušetříte. 

5. Nezapomínejte se bavit

Život není jen o úsporách a počítat každou korunu není dlouhodobě schůdné. Stanovte si každý určitou částku, kterou smíte utratit za cokoliv, ať už společně, nebo každý zvlášť. Partnera za tuto útratu nebudete soudit.

 

Tomáš Černý, odborníka na finance ze společnosti Provident



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky